Dávno zapomenutý hřbitov ve Wolkerově ulici na Praze 6 by se mohl v budoucnu nadechnout k novému životu. Zdevastovaný hřbitov, na kterém se nepohřbívá již 134 let, měl dříve ve správě Magistrát hl. m. Prahy. Ten ho předal Správě pražských hřbitovů, která s ním do budoucna chystá velké změny.

„Tenhle projekt je absolutní novum, protože hřbitovy, na kterých se nepohřbívá, jdou automaticky do obecního majetku. Teď to máme znovu pod svými křídly a s veřejností připravujeme nový koncept a funkce místa,“ popsal Petr Zeman, pražský zastupitel (Praha Sobě) a také projektový manažer Správy pražských hřbitovů (SPH).

„Kouzlo hřbitova spočívá také v tom, že o něm prakticky nic nevíme. Ve své době to byl jeden z mnoha lokálních hřbitovů. V tisícileté historii Prahy je 80 let jeho fungování pouhý okamžik. Pustíme se do hledání všech archivních záznamů, matrik pohřbených, plánujeme stavebně historický průzkum a pokusíme se rozluštit epitafy na fragmentech náhrobků. Že výsledky bádání mohou přinést překvapení, slibuje jeden z mála dochovaných náhrobků, který označuje místo odpočinku významného pražského Němce, finančníka, obchodníka a politika Eduarda Seuter von Lötzen, který byl mimo jiné členem strany Pokroku spolu s Palackým nebo Riegrem,“ doplňuje Martin Červený, ředitel Správy pražských hřbitovů.

Výběrové řízení

Aby se našlo to nejlepší využití, vypíše SPH společně s Prahou 6 výběrové řízení. „Podepsali jsme memorandum, kde jsme se zavázali, že podpoříme veřejnou architektonickou soutěž na obnovu tohoto místa a budeme na tom participovat,“potvrdil mluvčí Prahy 6 Marek Zeman s tím, že výběrové řízení by mělo být spuštěno v únoru 2024. Vítěze výběrového řízení vybere dborná porota složené z krajinářských architektů, historiků, ale také například umělců.

Petr Zeman z SPH předpokládá, že obnova hřbitova bude probíhat postupně. „Chceme ho lidem zpřístupnit co nejdříve, ale prvně musíme upravit povrchy a zajistit bezpečnost.“ Jednou z variant, jak by se dal hřbitov využít, je místo posledního rozloučení. „Ve hřbitovních službách nabízíme mnoho způsobů, jak a kde vykonat obřad posledního rozloučení. Jezdíme například i k lidem domů a necháváme je sestavit si obřad podle jejich představ,“ popisuje Zeman.

Jediné místo, které nám chybí, je právě nějaké hezké přírodní, kterým by se mohl stát právě zdejší hřbitov,“ dodává s tím, že by zde rád vytvořil „zahradu ticha“. V úvahu připadá i kulturní využití, například v podobě venkovní galerie,“ uzavírá Petr Zeman.

Video
Video se připravuje ...

Tajemný Malostranský hřbitov Věra Exnerová

Fotogalerie
5 fotografií