Květiny a metro příliš dohromady nejdou. Je dobré si však připomenout, že když se metro v minulém století otevíralo, květiny zde tak úplně neobvyklé nebyly. Od té doby uplynulo už mnoho let a prostory metra dnes zaplevelil především vizuální smog. To se pokusili změnit výzkumníci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Praze, kteří do stanice metra Můstek umístili instalaci s názvem Metrorost.

Z mnohostěnného květináče, který je vyroben v kombinaci z PDP desek a skla na cestující shlíží několik desítek zelených rostlin. „Několik desítek rostlin ve speciálně vyvinuté 3D konstrukci oživí vaše cesty vestibulem metra Můstek. Díky moc za něj výzkumníkům z Univerzitního centra energeticky efektivních budov UCEEB ČVUT. Vždycky jsem chtěl, abychom spolu s dopravním podnikem byli na špici technologií a spolupracovali s výzkumem. Tento inovativní projekt jde nejen tímto směrem, ale může ukázat cestu k dalším podobným instalacím zeleně ve veřejném prostoru a právě na to dnes musíme myslet čím dál více,“ uvedl bývalý náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), který se na přípravě projektu podílel.

„Projekt rostlin v metru vnáší do anonymně industriálního prostředí záchvěv přírody. Funkční a krásné metro je nejen vizitkou civilizované a kulturní Prahy, ale také podmínkou pro její další progres. Architektura, design a umění jsou nástroji, jak oblíbenost tohoto udržitelného systému podporovat a rozvíjet,“ doplňuje architektka metra Anna Švarc.

S tím, že by prostory metra měly být kultivovanější, souhlasí i vedoucí výzkumu kvality veřejného prostředí UCEEB ČVUT Daniel Adamovský „Metro je prostor, ke kterému by se mělo z hlediska nároků na kvalitu vnitřního prostředí přistupovat podobně jako k jiným vnitřním prostorám, protože slouží k přepravě osob. Podchody vstupů do stanic navíc lidé mnohdy používají pro zkrácení cesty.“

Celá instalace je závislá na důmyslném technickém řešení, které když se osvědčí, mohlo by se využívat i na dalších místech. O rostliny se stará chytrý systém měření a regulace. V instalaci jsou rozmístěna čidla, která dodávají do jejího „mozku“ desítky hodnot.

Díky tomu mohou výzkumníci z ČVUT postupně optimalizovat algoritmy řízení květináče, které zajišťují vhodné prostředí pro růst vegetace. Energii pro fotosyntézu rostlin dodává širokospektrální umělé osvětlení. Metrorost také umí vyřešit problém s mrazivým počasím v zimních měsících. Na základě naměřených teplot by měl zareagovat na krizovou situaci zvyšováním teploty vzduchu jak v prostředí nadzemní části rostlin, tak i substrátu a spodní části vegetace. Sledovat bude také hladinu oxidu uhličitého uvnitř i vně instalace. 

Video
Video se připravuje ...

Ve vestibulu stanice metra A Můstek se objevila nová instalace s květinami Veronika Foltová

 

Fotogalerie
10 fotografií