Piráti z Prahy 11 se na předsednictvu místního sdružení na začátku listopadu shodli, že předloží koaličním partnerům výzvu k odvolání starostky Šárky Zdeňkové. Hlavní důvody pro výměnu podle nich jsou její blokování řešení situace ve společnosti Kulturní Jižní Město (KJM), a dále také údajné chování poškozující ekonomické zájmy městské části Praha 11 a nevhodné chování k zaměstnancům úřadu i koaličním partnerům.

„Celou situaci jsme chtěli řešit v klidu s koaličními partnery, proto jsme o vyvolání dohodovacího řízení požádali již 6. listopadu, a to ve dvou termínech. Ani jeden z termínů ale zástupcům HPP 11 nevyhovoval,“ uvedla místostarostka Zuzana Böhmová (Piráti).

Pirátům nejvíc vadí, že se podle nich nedostatečně řeší finanční situace v městské firmě Kulturní Jižní Město (KJM), kdy hnutí HPP 11 odmítá navýšit firmě dotaci o dva miliony, čímž dochází až k takovým problémům, že firma nemá na výplaty. Podle hnutí HPP 11 je však firma podezřelá z neoprávněného nakládání s letošními dotacemi.

KJM má 3,5 milionu korun vnitřního dluhu a je zejména v podezření neoprávněného využití letošní dotace,“ uvedlo. Čeká se proto prý na audit, který by měl důležité otázky zodpovědět a být podkladem pro další závažná rozhodnutí, včetně těch finančních.

Zdeňková proto jednání koaličního partnera nechápe, vadí jí především, že jí Piráti žádné výhrady osobně nesdělili. „Snažili jsme se a snažíme se maximálně stávající koaliční formát udržet, byť s křehkou většinou jednoho hlasu. Zpráva o tom, že výsledkem dohadovacího řízení má být rovnou výměna mé osoby za nějakou ,přijatelnějsí´ přišla, aniž by výhrady k mé osobě byly koaličně sděleny."

Podle hnutí HPP11 za celou kauzou stojí radní Jiří Dohnal, jehož jednání je  „dlouhodobě silně destruktivní a směrem k financím a pověsti městské části značně nestandardní“. „Konkrétní výhrady budou předmětem koaličních jednání. Snahu o odvolání starostky považujeme za další z kroků, jehož cílem je destabilizace koalice a návrat starých pořádků," uvedlo hnutí s tím, že „na oplátku“ Pirátů zašlou výhrady k působení radního Dohnala.

Video
Video se připravuje ...

Proč chybí místo ve školách? Náměstkyně ministra a radní o palčivém problému pro děti i rodiče Pavlína Horáková

Fotogalerie
3 fotografie