„Snažíme se, aby byl chod města dotčen co nejméně a aby Pražané ve svém běžném životě pocítili co nejméně komplikací,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Cílem jednání bylo zkoordinovat postup magistrátu, dopravního podniku, Policie ČR, městské policie a dalších tak, aby vliv na dopravu a Pražany byl co nejmenší. Informován byl také hasičský záchranný sbor, zdravotnická záchranná služba a dotčené městské části.

Komplikace v dopravě? Leda kvůli zablokované trase

Hofman uvedl, že jsou naplánována tři větší shromáždění na Palachově náměstí a Malostranském náměstí a jedno menší na Jungmannově náměstí. Začátek některých shromáždění organizátoři oficiálně ohlásili na 08:00, program má však začít podle informací magistrátu až od 13:00. Do té doby se budou na místech provádět přípravné práce, které však mohou již dopoledne vyvolat omezení v dopravě.

„Velká stávka 27. listopadu by se samotného provozu pražské hromadné dopravy měla dotknout jen minimálně. Odborové organizace zaměstnanců dopravního podniku se stávky nezúčastní,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Svůj protest proti vládním škrtům někteří zaměstnanci vyjádří podle Hřiba pouze slovně, anebo symbolicky oblečením výstražných vest. Pokud dojde k odklonům od běžné trasy zavedených linek z důvodu zvýšeného pohybu osob po městě, bude o tom dopravní podnik včas informovat cestující na svých webových stránkách, dodal.

Na všechna shromáždění bude dohlížet Policie ČR, která může v případě potřeby operativně řídit či zastavit dopravu, a také strážníci městské policie. „V tuto chvíli neznáme přesný rozsah jednotlivých akcí, tudíž nelze připravit konkrétní dopravní opatření s předstihem. Jsme ve spojení s příslušnými policejními složkami a budeme připraveni dle reálného vývoje situace řídit provoz jednotlivých linek veřejné dopravy operativně dispečersky,“ uvedl vedoucí odboru Řízení a kontrola provozu DPP Robert Domašínský. V pondělí budou posíleny služby dispečerů, kteří budou v terénu sledovat situaci na jednotlivých místech a ve spolupráci s Policií České republiky budou koordinovat veřejnou dopravu.

Mezi Letnou a „Strakovkou”

Autobusy odborů a odborových svazů přivážející účastníky na shromáždění by měly postupně přijíždět na Letnou mezi 10:00 až 12:00. Účastníci by se pak měli sami neorganizovaně přesouvat na místa shromáždění. „Je pravděpodobné, že se účastníci zastaví také před Strakovou akademií, kde by mělo vzniknout i petiční místo. Na situaci bude i zde dohlížet policie,“ dodal Hofman.

Video
Video se připravuje ...

Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o důchodové reformě, DPH a dalších tématech. Jakub Kopřiva, Lukáš Červený

Fotogalerie
13 fotografií