Program vyvrcholí večer po slavnostním představení opery Libuše, kterou se tehdy znovu zahajoval provoz v historické budově Národního divadla. Sejdeme se se všemi registrovanými zájemci a budeme putovat ztemnělým divadlem za svitu baterek,“ řekl Staněk. Návštěvníci budou cestou potkávat hasiče. A to jak profesionální hasiče soudobé, kteří vysvětlí, jak by se postavili k případnému požáru dnes, tak fiktivní historické hasiče v podání studentů DAMU, kteří budou vyprávět o tom, jak se hasil požár v minulosti.

„Celá ta noční aktivita vyvrcholí cvičnou evakuací účastníků z nejvyšších míst v hledišti,“ uvedl Staněk. Pod dozorem požárníků se následně, v případě dobrého počasí, zapálí takzvaný studený oheň, tj. chemický oheň, o který se nejde spálit.

Akce Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. V České republice najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla přes 50.000 lidí. Noc divadel v ČR je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Od roku 2024 se bude Noc divadel nově konat v sobotu, která je časově nejblíže Světovému dni divadla, jenž připadá na 27. března. V příštím roce tak termín noci otevřených divadel vychází na sobotu 23. března. O změně termínu se rozhodlo na základě hlasování divadel zapojených v předchozím ročníku Noci divadel.

Fotogalerie
7 fotografií