Zajít si po práci na procházku do Stromovky? Ideální nápad, jak si vyčistit hlavu po náročném pracovním dni. Pro ty, kteří park nenavštěvují zcela pravidelně, je však dobré upozornit, že veřejné osvětlení ve Stromovce je ztlumené na úplné minimum. Na procházku je proto dobré vyrazit s baterkou, čelovkou nebo alespoň s nabitým telefonem, který má baterku také. Minimum osvětlení rozhodně není lajdáctví Prahy, spíš naopak. Lesy hlavního města, které jsou správci parku, tak chtějí omezit světelný smog.

Světlo škodí přírodě

„Stromovka je od roku 1988 prohlášena za chráněnou přírodní památku a to především proto, že se zde vyskytuje mnoho chráněných druhů rostlin i živočichů. „Proto je nutné nastavit podmínky, které umožní respektovat a zachovat i přírodní charakter parku a živočichům zachovat nějaké klidnější části. Musí se tedy sladit jednak bezpečnost návštěvníků, ale zároveň se snažit i světelný smog celkově omezit. Což je dost obtížné,“ vysvětluje mluvčí Lesů hl. m. Prahy Petra Fišerová s tím, že do Stromovky ročně zavítá až 3 miliony návštěvníků.

Za sníženou intenzitu osvětlení může i nová norma, která začátkem letošního roku vešla v platnost. „Míra umělého osvětlení v noci stoupá nebývalým tempem, podle časopisu Science téměř o 10 % ročně. Aktuálně více než 80 % světové a více než 99 % evropské populace žije v noci pod osvětlenou oblohou,“ uvádí ministerstvo životního prostředí.

Nová norma

„Ne vždy je však venkovní osvětlení nastaveno optimálně a v případě, že dopadá mimo osvětlované oblasti, se stává problematickým. Takové světlo může rušit obyvatele, negativně ovlivňovat životní prostředí nebo narušovat bezpečnost. Ministerstvo životního prostředí se proto rozhodlo nalézt účinný nástroj a poskytnout právní ochranu občanům České republiky,“ doplnil náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

To ostatně potvrzují i Technologie hl. m. Prahy (THMP), které veřejné osvětlení mají v hlavním městě na starosti. „Co se týče míry osvětlení parku, v nové normě Omezování nežádoucích účinků venkovního osvětlení ČSN 36 0459 je Stromovka explicitně uváděna jako příklad „plochy zeleně přírodního charakteru“. Dle normy jsou tyto plochy zařazeny do zóny Z1 – tmavé, od toho se odvíjí parametry způsobu osvětlení,“ vysvětluje mluvčí THMP Simona Kopová. Znamená to tedy, že na hlavních trasách osvětlení samozřejmě je, intenzita je ale snížena. Na vedlejších cestách už pak světlo většinou zcela chybí, právě z výše zmíněných důvodů.

Pražanům ale toto částečné nepohodlí nevadí. Pejsky většina vybaví světelnými obojky a v kapse většinou každý má alespoň telefon, kterým si může při nejhorším posvítit. Stížnosti nezaznamenal ani magistrát, ani městská část. Je jasné, že Pražané myslí i na svoje zvířecí sousedy.

Video
Video se připravuje ...

Mezi Běchovicemi a Dubčí vznikl na Říčanském potoce nový Lítožnický rybník. David Zima

Fotogalerie
17 fotografií