Unikátní hodinky Audemars Piguet Ultra-Complication Universelle RD#4 v pouzdru z bílého zlata o ryzosti 18 karátů a dvojitým safírovým sklíčkem jsou vyrobené z 1 155 součástek. Vznikaly kousek po kousku v manufakturní továrně ve švýcarském městečku La Locle.

„Je to pro mě obrovská čest. Je to něco jako pro atleta dostat se na olympiádu a vyhrát zlatou medaili,“ řekl Jiří Hečko při předání v pražském hotelu Four Seasons. Značka Audemars Piguet je podle něj nejvyšší úroveň hodinářského umění. „Jsem rád, že s ní mám vytvořený tak přátelský vztah, který mi umožnil získat tento zcela unikátní kousek,“ dodal Hečko. Firma si ho sama vybrala jakožto budoucího majitele první ze čtyř variant hodinek.

Nekonečný kalendář

Hodinky mají 40 funkcí, z nichž 23 patří mezi tzv. komplikace, tedy funkce nad rámec samotného měření času. Právě to z nich v propojení s počtem součástek dělá nejkomplikovanější hodinky světa. Mezi nejzajímavější funkce patří perpetuální čili nekončící gregoriánský kalendář, který je nastaven i na přechodné roky.

„Kromě toho, že je připravený až do roku  2400, je unikátní i tím, že ho lze nastavovat i proti toku času. To znamená, že nemusíte v případě špatného nastavení točit ručičkou jen dopředu,“ vysvětlil Jiří Hečko mladší.

Syn slavného filatelisty

Jiří Hečko mladší je synem jednoho z nejznámějších českých filatelistů Jiřího Hečka staršího. Na rozdíl od otce se však ve sbírání zaměřil na oblast hodinářství. Platí za mezinárodně respektovanou osobnost se schopností získat do sbírky i ty nejexkluzivnější kousky.

Víte, že…

Hodinky firma dodává s řemínkem z kůže aligátora a náhradním řemínkem z teletiny.

Fotogalerie
23 fotografií