Nejen obyvatelé pražského Ládví se mohou těšit ze zrekonstruované a zmodernizované fontány na náměstí u výstupu z metra. Umělecké dílo z 80. let více než 30 let leželo ladem a dokonce se v jednu chvíli ozývaly i hlasy, které volaly po jeho demolici. Radnice se v minulém roce dohodla na rekonstrukci fontány se společností Penny Česká republika, jejíž supermarket se nachází v těsné blízkosti.

Odborníci se postarali o vyčištění fontány a obnovu jejího žulového pláště. Díky rekonstrukci ale fontána získala i několik vylepšení. Její trysky budou naprogramované na několik různých režimů a zároveň získaly barevné podsvícení. Fontána se také bude ovládat na dálku. Dokáže reagovat na změnu počasí a disponovat bude též bezpečnostními prvky proti ucpání odtokových kanálků a antigraffiti nátěrem.

„Na rekonstrukci fontány se městská část před lety domluvila s místními občany ze spolku Krásné Kobylisy a posléze došlo k uzavření memoranda se společností Penny Česká republika. Investice do fontány a celého okolí se rozdělila - Penny zafinancovala rekonstrukci fontány dle našeho zadání, Praha 8 a hlavní město se postarají o revitalizaci celého okolí,“ říká místostarosta Prahy 8 pro strategický rozvoj Tomáš Hřebík (STAN). Rekonstrukce fontány podle něj vyšla přibližně na čtyři miliony korun.

Úpravy okolí

Mezitím, co samotná fontána již rekonstrukcí prošla, její bezprostřední okolí zatím na dokončení čeká, podle místostarosty Hřebíka se Pražané budou k fontáně na lavičky moci posadit už na jaře: „V první fázi máme dokončenou samotnou fontánu a její technologii. Začátkem prosince by mělo být dokončeno její okolí a vzhledem k tomu, že bude zima, tak práce se zelení začne zjara.“ Dělníci místo osadí novými dlaždicemi a přibudou zde nové lavičky a koše.

Revitalizace se podle místostarostů dočká ale celé okolí stanice Ládví, radnice již zahájila jednání s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a Technickou správou komunikací. „Předpokládám, že v dohledné době bychom mohli mít připravenou soutěž o návrhu, ze které by vzešel nějaký hezký návrh, jak celé Ládví zrevitalizovat,“ řekl v úterý novinářům místostarosta Radomír Nepil (ANO).

Syn autora Ďáblic

Fontána i s okolní odpočinkovou zónou představuje poslední fragment náměstí Ládví z poloviny 80. let. Jejím autorem je Viktor Tuček mladší, syn hlavního architekta oceňovaného sídliště Ďáblice Viktora Tučka. Pomohl tak na poslední chvíli oživit náměstí vodním prvkem, neboť původně se s přítomností fontány nepočítalo.

Architektura fontány pracuje s čtvercovými obrysy reflektujícími podobu modernistické architektonické koncepce sídliště i veřejných prostranství na Ládví. V kombinaci s moderní technologií a okolním zázemím bude představovat zajímavé pojítko mezi historií a současností.

Video
Video se připravuje ...

Fontána u stanice metra Ládví čekala na opravu více než 30 let Blesk

Fotogalerie
14 fotografií