„Jen 15 minut chůze od rušného Václavského náměstí se nachází módní čtvrť Vinohrady, jejíž název je odvozen z historie, jelikož se zde pěstovalo víno. Nyní se zde nacházejí malebná náměstí jako Jiřího z Poděbrad a náměstí Míru, která se rozkládají mezi strmými uličkami plnými českých i mezinárodních restaurací, kaváren, hospod i zeleně,“ stoji v popisu čtvrti.

Autoři neopomenuli ani tradiční trhy, které probíhají na Vinohradech. A to jak „slavné farmářské trhy“ na Jiřáku, které probíhají od středy do soboty, tak i vánoční trhy na Náměstí Míru.

Předtím bodovala Letná i Holešovice

Seznam „nejvíc cool čtvrtí světa“ byl sestaven na základě doporučeních 12 000 obyvatelů měst z celého světa. Finální žebříček byl vytvořen ve spolupráci s místními odborníky, kteří svá města znají lépe než kdokoli jiný.

Vinohrady se umístily na 28. místě a oproti roku 2021, kdy skončily na 32. místě, si polepšily o tři místa. Loni se v seznamu umístila Letná na 31. místě. Zatím nejvýše se umístily Holešovice v roce 2020, kdy obsadily 20. příčku.

Perfektní den

Autoři článku dokonce popisují, jak strávit perfektní den na Vinohradech: „Na náměstí Jiřího z Poděbrad si dejte kávu a brunch v kavárně Cafefin a pozorujte lidi na náměstí. Než se zastavíte na oběd, tak se podívejte se, co se děje na oblíbeném Náměstí Míru,“ autoři článku doporučují Lokál Korunní nebo Vinohradský Parlament.  „Vydejte se na klidnou procházku po Riegrových sadech, kde můžete pozorovat západ slunce ve městě. Na večeři si rezervujte stůl ve Vinohradském Pivovaru a k jídlu si dejte místní pivo.“

„Cool ve dne i v noci“

„Opět se potvrdilo, že Vinohrady jsou skvělým místem pro život, kde se snoubí bohatá historie s moderním způsobem života. Není zde nouze o kulturu, zábavu, místa k odpočinku či lokální kavárny a restaurace. Naše čtvrť je ale hlavně o lidech. Jsou to právě občané, podnikatelé, umělci, kteří vytváří jedinečnou atmosféru Vinohrad a na tomto úspěchu mají hlavní podíl. Zkrátka a dobře, naše srdce bije pro Dvojku,“ uvedl k vysokému umístění starosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS).

Z komentářů na sociálních sítích vyplývá, že místní si kouzlo své čtvrti uvědomují. „Toto rozhraní mezi Žižkovem a Vinohrady je půvabné místo s historií, má svoje kouzlo. Je cool ve dne i v noci,“ uvádí na sociálních sítích Věra L. „Vždycky byly, prožila jsem tam dětství,“ dodává Jana D.

Moje krásné Vinohrady, narodila jsem se tam a žila 50 let. Velká srdcovka,“ vzpomíná Mirka V. „To náměstí Jiřího jsem měla vždy ráda. Pracovala jsem tam a 4 roky bydlela. Dnes tam ráda zajdu,“ komentuje Věra M. „Ten kostel je unikátní,“ hodnotí kostel na Jiřího z Poděbrad Hana N.

Fotogalerie
11 fotografií