„Nová konstrukce, kterou jsme na Florenci usadili pomocí jeřábu na konci září, je rozměrově i tvarově identická s originální plastikou. V uplynulých dnech byly do její horní části osazeny kulové pozlacené hodiny a na spodní část tabule ukazující čas v desítce světových metropolí,“ uvedl ředitel THMP Tomáš Jílek.

Repliku plastiky podle něj vyrobila zámečnická firma Jan Lang z Jaroměřic nad Rokytnou na Vysočině. „Oba ukazatele času repasovala pražská firma Elektročas, která je i výrobcem původní tabule světového času,“ doplnil Jílek.

Společnost nyní dokončuje práce na náměstíčku před vstupem do stanice metra, na kterém už odstraněný dočasný asfaltový povrch nahradí dlažba s upraveným spádem, aby hodiny opět nepoškodila voda. Před uvedením do provozu firma ocelovou konstrukci ještě natře nátěrem proti graffiti.

Hlavní město Praha má podle dřívějších informací na svém území v majetku zhruba 500 veřejných hodin. Jejich údržbu provádějí THMP, které mají jinak na starosti především veřejné osvětlení, ale také například kamerový systém či semafory na křižovatkách. Město firmu založilo v roce 2017 transformací z TCP Vinohrady, o veřejné osvětlení se stará od 1. června 2018.

Fotogalerie
3 fotografie