Česká koalice pro ochranu biodiverzity je platforma sdružující aktuálně 17 projektů na ochranu přírody a biodiverzity po celém světě i v České republice. Spolupracuje s ochranáři a terénními zoology působícími od střední Ameriky přes střední Afriku po jihovýchodní Asii, kteří pracují i s místními komunitami.

CCBC letos v říjnu otevřela ekocentrum U studánky poznání, jehož údělem je ve spolupráci s řadou dalších organizací popularizovat ochranu přírody. Vedle dopoledních programů pro třídy od prvního stupně po střední školy nabízí centrum odpolední kroužky pro děti i akce pro širokou veřejnost.

U studánky poznání

„Na děti čeká šatna připomínající indonéskou džungli. Během kroužku budou dětem nad hlavou kroužit malované vlaštovky, v promítacím salonku představíme naši produkci dokumentárních videí a nechybí ani univerzálně vybavený ateliér nebo společenská místnost pro větší setkání,” shrnula Kristýna Nováková ředitelka organizace CCBC.

Centrum U studánky poznání se nachází kousek od parku Stromovka, kde může probíhat řada aktivit. Děti si tak mohou vyzkoušet získané znalosti přímo v přírodě – například práci s fotopastí. „Naše největší učebna je ve Stromovce,“ komentuje lokalitu centra Nováková. „Stromovka je velkým darem. Už když jsme chodili do škol, tak už jsme vždycky se snažili místní školy ven. Využít buď pískoviště, jakýkoli strom nebo místní park,“ dodává.

„My chceme šířit povědomí o určitých tématech,“ přibližuje poslání CCBC i centra U studánky poznání David Nejedlo, předseda správní rady CCBC.  „Chceme, aby se lidi zajímali, aby se ptali, aby se chodili ptát i nás, aby třeba nacházeli sami sobě nějaké odpovědi a třeba i odvahu pro nějakou změnu. Třeba když pojedou na dovolenou do Indonésie, tak se nebudou fotit s roztomilou opičkou,“ dodává.

Ekocentrum U studánky poznání provozuje i praktické kroužky pro děti ve věku od 6 do 15 let. Děti se seznámí například se včelami i prací včelaře, ale i s dalšími zvířaty všeho druhu.

Kroužek pro budoucí reportéry

„Kroužek ve stopách Davida Attenborougha je o tom, aby děti uměly ochranu přírody krásně prezentovat, aby dokázaly na ty věci upozornit,“ říká o kroužku jeho lektorka Denisa Kimlová, moderátorka Rádia Junior, které patří pod Český rozhlas. „Moje zkušenost říká, že děti přírodu milují a chránit ji chtějí,“ dodává.

Kroužek je určen pro děti od 10 let. Účastníci si vyzkouší práci reportéra i moderátora a budou mít příležitost natočit si vstup, tzv. voiceover, ve kterém se budou ptát odborníků z oboru ochrany přírody.

Lektoři z terénu

Centrum zaujme i tím, že vedoucí zážitkových programů se ochranou přírody zabývají v praxi. O afrických slonech bude dětem vyprávět elefangelista Arthur F. Sniegon, který chrání slony, chytá pašeráky v Kongu, a založil projekt Save Elephants. Své zkušenosti z Indonésie s ochranou mořských želv představí Adéla Hemelíková z projektu Lestari. O ochraně luskounů bude vyprávět František Příbrský, který založil záchrannou stanici na Sumatře.

Fotogalerie
14 fotografií