Protestní akce provoz na magistrále příliš neomezila. Aktivisté šli v jednom ze tří pruhů, přesto někteří řidiči, kteří jeli kolem, na ně troubili nebo volali. Po skončení organizátoři uvedli, že další pochod bude 31. října a následně každých čtrnáct dní až do konce roku. Aktivisté nesli transparenty s nápisy například Dálnici tu nechceme či Neboj se MHD. Do megafonu volali hesla jako Je tu moc aut nebo Bezpečné ulice pro děti a důchodce.

Celý protest doprovázel muž, který novinářům řekl, že je profesionální řidič. Na zádech nesl reproduktor a do mikrofonu protestní akci kritizoval. Mluvil například o tom, že aktivisté patří mezi hnutí, které v zahraničí poničilo památky, nazýval je zelenými extremisty a řekl, že jim jde pouze o pozornost. S účastníky pochodu se několikrát navzájem překřikoval.

Protestu se zúčastnil i jeden z organizátorů prvních pochodů po magistrále Arne Springorum. Řekl, že v řadě měst v západní Evropě i například ve slovenských Košicích se již omezení rychlosti zavedlo. Podotkl, že aktivisté nechtějí auta zakazovat, ale omezovat.

V září aktivistům magistrát zakázal pochod po silnici a happening před Národním muzeem, kde chtěli blokovat dopravu kreslením na vozovku. Magistrátní odbor živnostenský a občanskosprávní jim však přikázal uskutečnit průvod podél magistrály po chodnících a v místech, kde nejsou, jít po náhradní trase mimo vytíženou komunikaci. Rovněž uložil zdržet se plánovaného blokování dopravy před muzeem. Organizátoři se obrátili na soud, který jejich námitce vyhověl. Praha následně proti rozsudku městského soudu podala kasační stížnost, uvedl minulý týden mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Fotogalerie
19 fotografií