Budovu na Palmovce začala v roce 2014 stavět Praha 8, mělo tam být sídlo radnice doplněné o obchodní centrum. O rok později však byly práce na stavbě za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny. Po dlouhých jednáních budovu od Prahy 8 v roce 2021 převzal magistrát, následně zvažoval umístit do ní sídlo záchranné služby. Nakonec vznikla dohoda se státem a EUSPA, které nynější sídlo v Holešovicích přestává kapacitně stačit.

Město vypsalo zakázku takzvanou metodou Design & Build, což znamená, že vybraná firma se postará o zpracování projektové dokumentace i stavbu. Důvodem je podle dřívějších vyjádření zástupců vedení magistrátu rychlejší příprava a to, že firma bude moci ihned začít s pracemi na částech budovy, které zůstanou beze změn od původních plánů, a zároveň pracovat na projektu nutných úprav pro potřeby EUSPA.

EUSPA se přestěhovala do Prahy z Bruselu 6. září 2012 ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém. Sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus. Budova v Janovského ulici v Holešovicích podle dřívějších vyjádření zástupců agentury už pro 350 lidí přestává stačit. V důsledku rozšíření působnosti EUSPA se postupně zvyšuje i počet jejích pracovníků, externích odborníků a konzultantů, kteří v agentuře působí, a to z původních 230 až na plánovaných 550 v roce 2027.

Video
Video se připravuje ...

Polární záře nad Českem. Amatérská meteorologická společnost/Dan Neumann

Fotogalerie
11 fotografií