O proměně ulice Na Poříčí se mluví už řadu let a první projekt byl vypracovaný už v roce 2012. Tehdy se ale nepodařilo najít shodu ohledně financování mezi magistrátem a MČ Praha 1 a projekt skončil „v šuplíku“. Nyní se přidávají plány na proměnu celé Petrské čtvrti, kterou ulice Na Poříčí protíná. Místním vadí převážně zatížení ulice dopravou, ale i chybějící zeleň nebo nedostatek míst k setkávání a odpočinku.

Zklidnění Petrské čtvrti

„Projekt Zklidnění Petrské čtvrti chce o této lokalitě přemýšlet jako o celku a vymyslet její úpravy za přispění obyvatel, místního spolku, podnikatelů, architektů a dalších. Petrská čtvrť má v tomto směru tu výhodu, že je jasně ohraničená,“ vysvětlil radní Vojtěch Ryvola (ANO). Petrskou čtvrť ohraničuje řeka Vltava a ulice Revoluční, Hybernská, Na Florenci a Těšnov.

Ke zklidnění dopravy by mělo dojít pomocí přeměny řady ulic na jednosměrky, což by mělo zabránit řidičům využívat ulice Petrské čtvrti jako zkratku. Zároveň by to ale nemělo omezit rezidenty.

Zapojení studentů i místních

Do úvah o podobě Petrské čtvrti byli zapojeni i studenti z Fakulty architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT), kteří již vypracovali projekty, jak čtvrť zklidnit a udělat z ní příjemnější místo pro život.

Praha 1 chce zapojit i místní, které zve na velké setkání. To se uskuteční 8. listopadu od 18 hodin v Černé labuti a budou zde prezentovány i návrhy studentů z ČVUT.

Inspirace v zahraničí

Radní pro dopravu Ryvola uvedl, že inspiraci čerpají v zahraničí, převážně ve Vídni a v Barceloně, kde vznikly tzv. superbloky, ve kterých došlo k zamezení tranzitní dopravy, čímž byly tyto obytné čtvrti navráceny jejím obyvatelům. Právě Petrská čtvrť je pro takovýto projekt vhodná pro svůj obytný charakter i pro svou jasnou ohraničenost.

Ulice Na Poříčí

Projekt Zklidnění Petrské čtvrti navazuje na letitý projekt, jehož cílem je proměnit ulici Na Poříčí, která dlouhodobě působí nepřívětivým, až zanedbaným dojmem.

Praha 1 může navázat na dlouhodobou práci architekta Marka Tichého a místní podnikatelky Danuše Siering, která založila iniciativu GoFlorenc, jejímž cílem je revitalizace ulice Na Poříčí.

Projekt, který připravil architekt Marek Tichý z TaK Architects počítá s rozšířením chodníků, výsadbou stromů i další zeleně a terénními úpravami zajišťující efektivní zavlažování zeleně dešťovou vodou. Dále by měla být instalována pítka, mlžítka, lavičky a celkově by se z ulice Na Poříčí mělo stát místo pro setkání, kde budou místní rádi trávit čas.

Proměnu ulice Na Poříčí komplikuje velké množství subjektů, které mají k proměně své připomínky. S jejich zástupci se radnice plánuje sejít na konci října a pokud se podaří dojít ke shodě, tak radnice podá žádost o stavební povolení. Poté bude nutné zkoordinovat samotné úpravy s Dopravním podnikem hl. m. Prahy v souvislosti s rekonstrukcí tramvajové trati v ulici.

Fotogalerie
8 fotografií