Odbory se obrátily na ministra dopisem. V něm píšou, že tamní lékaři mají ve smlouvách sjednáno odpracovat 40 hodin týdně, v nepřetržitém provozu ale budou mít jen 37,5 hodiny. „Všichni ti lékaři mají ve svých pracovních smlouvách jednosměnný pracovní režim. Tu smlouvu nelze jednostranně měnit,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

S tím ale nemocnice nesouhlasí. „Setrváváme nadále na oprávněnosti svého právního stanoviska, že jsme plně oprávněni jednotlivé lékaře převést do nepřetržitého pracovního režimu, rozvrhovaného do dvanáctihodinových směn, spolu se stanovením práce přesčas u lékařů, kteří nemají vyčerpány limity přesčasové práce,“ uvedl na dotaz ČTK vedoucí oddělení PR a komunikace nemocnice Filip Řepa.

Vypovězené přesčasy

Lékaři přesčasy vypověděli na protest proti novému primáři Josefu Školovi, vedení nemocnice fungování oddělení změnilo na nepřetržitý provoz. Zároveň v říjnu vypíše nový konkurz na primáře, hlásit se zájemci mají do 20. prosince. Do té doby má oddělení vést jeden z interních lékařů, který se konkurzu účastnil.

„FNB ale současně se všemi lékaři vede intenzivní jednání o smírném vyřešení situace a zachování provozu ARO a oddělení urgentního příjmu v režimu každodenního 24hodinového provozu,“ dodal Řepa. Podle něj protestující lékaři odmítli nové mzdové výměry zvyšující od října jejich platy a advokátní kancelář, která je zastupuje, nepředložila nové požadavky.

Ministr zasahovat nechce

„Myslím si, že by opravdu nebylo šťastné, aby ministr vstupoval do kompetencí ředitele a rozhodoval o tom, koho zaměstnat nebo kdo vyhraje konkurz,“ řekl novinářům tento týden Válek. V konkurzu zvítězil lékař z jiné nemocnice. „Pověst toho lékaře - to jsem se informoval v anesteziologické společnosti - je velmi dobrá,“ dodal s tím, že části zaměstnanců se to nelíbí. „Ale od toho je ředitel, aby s nimi debatoval a aby tuto informaci řešil,“ dodal ministr. Do budoucna by podle plánů nemocnice podle Válka z oddělení ARO měla vzniknout anesteziologicko-resuscitační klinika. „Za mě ty kroky mají svoji logiku,“ uvedl.

Fotogalerie
10 fotografií