I když se situace v posledních deseti letech o hodně zlepšila, pořád je v České republice povědomí o problematice pěstounství relativně malé. Většina lidí často ani nezná rozdíl mezi pěstounství a adopcí. Zatímco pěstoun je povinen podporovat styk dítěte s jeho původní rodinou, při adopci veškerá práva biologických rodičů na dítě zanikají a nová rodina tak přijímá dítě za vlastní. A právě proto je pěstounství tak náročné, protože dítě v pěstounské péči může zůstat několik měsíců nebo několik let a vyrovnat se s takovou citovou zátěží není nic jednoduchého.

Pěstouni hrdinové

Své o tom ví i osmapadesátiletá profesionální pěstounka Radka Švecová, která se náhradní rodinné péči věnuje přes deset let. Nyní má v péči již 13. dítě – dvouměsíčního Tobíka.

„Měli jsme s manželem rodinu jako dvacetiletí, ve čtyřiceti nám pořád zbývalo dost sil, proto jsme se pustili do pěstounství. Ze začátku jsem nevěděla, co se mnou emoce udělají. První a druhé dítě bylo velmi náročné. Ale myslím si, že je velmi důležité, aby byla pěstounkou žena, co má vlastní děti. Naplněné mateřství vám pak pomůže těžkosti překonat,“ popisuje bývalá sociální pracovnice.

Putovní výstava

Dalo by se říct, že hlavní město je pokrokové, ale není to není tak úplně pravda. „I u nás máme pořád nedostatek přechodných pěstounů. Zejména pak těch, kteří jsou připraveni na přijetí sourozenců, dětí starších šesti let, minoritního etnika nebo dětí se zdravotním znevýhodněním,“ vysvětluje Udženija.

Kampaň s názvem „Láska se nedělí. Láska se násobí,“ má zvýšit povědomí široké veřejnosti o náhradní rodinné péči představením sedmi konkrétních lidských příběhů spojených se zkušeností s pěstounskou péčí, naváže na ni také putovní výstava fotografií. Do 31. října bude k vidění na pražském Mariánském náměstí, znovu pak od 30. listopadu a na začátku příštího roku. Pokračovat pak bude v Praze 2, v Praze 4 či v Praze 21.

Druhým cílem má být také vyvrátit předsudky o pěstounské péči, například si podle Udženije mnoho lidí stále myslí, že pěstounem může být jen manželský pár, případně, že pěstounem se nemůže stát osoba žijící ve stejnopohlavním páru, což tak podle ní není. „Chtěli bychom, aby se lidé zamysleli nad tím, zda by se stali pěstouny, aby byli informováni, co to obnáší, a abychom lidem vyvrátili předsudky o tom, kdo všechno může být pěstounem,“ řekla Udženija.

Desetitisícové příspěvky

Podle informací na webu organizace Sociální nadační fond Prahy mohou pěstouni například na úhradu doučování dětí získat příspěvek až 10 000 korun ročně. Stejnou částku mohou získat na zaplacení kroužků a dalších volnočasových aktivit svěřených dětí a 3000 korun mohou dostat na pokrytí nákladů spojených se zajištěním kontaktu dítěte s jeho biologickou rodinou. Během jednoho roku mohou pěstouni z fondu získat podporu až 50 000 korun.

 

Fotogalerie
22 fotografií