„Dům bude fungovat formou zakladačů, lidé tedy najedou, obrazně řečeno, do kabiny výtahu a auto jim odjede. Výhoda je ta, že do budoucna nevytváříme další výdaje, nemusíte dělat klimatizaci nebo tam svítit, a do prostoru garáže se dostanou pouze technici a obsluha. Otoč toho auta je asi dvě a půl minuty, takže to není nic, co by zdržovalo,“ řekl Korseska.

Radnice nyní čeká na vydání územního rozhodnutí. Jakmile jej úřad vydá, městská část vypíše výběrové řízení na pokračování projektu do vydání stavebního povolení. „Byl bych moc rád, aby se nám v roce 2025 podařilo vysoutěžit dodavatele a spustit stavbu,“ řekl Korseska.

Na kolik výstavba nakonec vyjde, bude záležet na finální podobě projektu a výsledku tendru na dodavatele. Původní představa vedení radnice byla okolo 150 milionů korun. „Střízlivě si říkám, že by to mohlo být asi 200 milionů,“ řekl Korseska. Pokud by radnice nezískala peníze z dotací, tak je připravena zaplatit stavbu ze svého rozpočtu.

Z celkového počtu míst bude polovina pro rezidenty, dalších 30 procent bude sloužit k dlouhodobému pronájmu a 20 procent bude pro další řidiče. Jakmile bude dům hotov, bude chtít Korseska, aby odbor dopravy zakázal parkovat v ulicích Pod Zvonařkou a Pod Nuselskými schody. „Tam je to velmi úzké a sanitky nebo popeláři tam mají velký problém projet, takže tyto ulice se vyparkují a auta budou v tom parkovacím domě,“ řekl Korseska.

Zelená střecha

Střecha parkovacího domu bude takzvaně zelená a bude na ní prostor pro rekreaci s lavičkami, hřištěm a možností procházky. Část bude sloužit pro potřeby spolku Přátel Nuselských schodů, který pořádá akce v okolí kapličky. „Chtěl bych, aby to obstarávali, protože svou činnost dělají velmi dobře,“ dodal Korseska.

Fotogalerie
6 fotografií