Dopravní podnik provádí údržbu a revizi lanové dráhy každý rok pravidelně na jaře a poté na podzim. Při výluce zaměstnanci podniku kontrolují stav vozů, trati a dalšího zařízení.

Do budoucna chystá hlavní město obnovu vozů lanové dráhy, které budou mít nový design. Současné vozy mají ještě původní podvozky ze třicátých let minulého století. V osmdesátých letech k nim byla vyrobena nová karoserie a vozy jsou na hraně životnosti. Dva vozy vyrobí pro DPP ve Švýcarsku za 137,7 milionu korun rakousko-švýcarská skupina Doppelmayr/Garaventa. Jejich podoba vzešla z designové soutěže, ve které uspělo studio Anna Marešová designers. První cestující by se podle plánů města měli zmodernizovanou lanovkou s novými vozy svézt nejpozději v roce 2025.

Lanová dráha na Petřín se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati.

Fotogalerie
29 fotografií