„Sedmdesátimiliontého cestujícího jsme dosáhli téměř přesně před pěti lety v červenci 2018, šedesátimiliontého v srpnu 2013. To znamená, že dvacet milionů, tj. čtvrtinu všech cestujících za celou dobu existence lanovky, jsme na nebo z Petřína odvezli v posledních deseti letech,“ uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Miliony ročně

Hranici dvou milionů cestujících za rok překonala lanovka poprvé v roce 2017, a to přesně o 66 000 lidí. O rok později se svezlo o něco méně lidí. V roce 2019, kdy se svezlo 2,23 milionu lidí, pak šlo o zatím rekordní počet lidí. V následujících letech se ale na počtu cestujících podepsala opatření proti covidu-19 a počet cestujících v roce 2020 klesl na zhruba 1,01 milionu. Nejvíc jízd v posledních deseti letech odjezdila lanovka v roce 2014, bylo jich 48 052.

Nová vozidla

Petřínskou lanovku čeká letos od 9. do 27. října pravidelná podzimní údržba, při které DPP vymění tažné lano a udělá nezbytné opravy na trati. Petřínský kopec je nestabilní, proto na něm DPP a statici zhruba v týdenních intervalech provádí měření jeho pohybu a dopadů na samotnou trať.

Životnost jak vozidel, tak i samotné tratě, se limitně blíží ke svému konci. Proto jsme před necelými čtyřmi lety začali připravovat obnovu vozidel a rekonstrukci tratě. Z designérské soutěže vzešel vítězný návrh nové podoby vozidel, nyní dokončujeme veřejnou zakázku na jejich výrobce,“ uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský. Ještě letos podnik vypíše tendr na zhotovitele oprav.

Video
Video se připravuje ...

Všichni na Petřín! Lanovka se po opravě vrátila do provozu. (2016) Tadeáš Provazník

Fotogalerie
43 fotografií