Stavba nové linky pražského metra začala loni, ve výstavbě je nyní úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory. Představenstvo DPP začátkem září schválilo jako vítěze tendru sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH.

Nízká cena, špatný harmonogram

DPP z tendru vyřadil PVM, podle rozhodnutí o vyloučení účastníka ze dvou důvodů. Prvním byla cena, která byla podle dokumentu u některých položek výrazně nižší, než je obvyklá na trhu, aniž by to sdružení odůvodnilo. Celkově zpráva hovoří o rozdílu tří miliard korun proti znaleckému posudku, který si nechal DPP zpracovat. Po žádosti o doplnění podle podniku sdružení neuvedlo konkrétní zdůvodnění všech jednotlivých položek, které by prokázalo, že uváděná cena je na trhu dosažitelná.

Druhý důvodem vyloučení byl harmonogram, který podle dokumentu ani po výzvě k doplnění neodpovídal zadání tendru, projektové dokumentaci a nebylo na základě něho možné určit přesnou posloupnost stavebních prací, tedy ani zaručit hladké provedení celé stavby.

Předložený harmonogram tak podle rozhodnutí podniku nesplnil zadávací podmínky. „S ohledem na výše uvedené tak zadavatel uvádí, že posloupnost stavebních prací s ohledem na technologické provádění nabízená účastníkem není způsobilá fakticky naplnit účel ani předmět plnění veřejné zakázky,“ stojí v dokumentu.

Namítky

Zástupci PVM již dříve odmítli, že by sdružení potřebné informace nedodalo a že by nabídnutá cena 27,7 miliardy korun byla příliš nízká. Sdružení podalo proti svému vyloučení námitky DPP a zaslalo stížnost Evropské investiční bance (EIB), u které má podnik předjednán úvěr. Pokud DPP námitkám nevyhoví, obrátí se PVM na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Předseda ÚOHS Petr Mlsna nedávno zrušil rozhodnutí ÚOHS, kterým úřad tendr na úsek metra z Olbrachtovy na Nové Dvory zrušil kvůli údajně diskriminačním podmínkám. Zadávací řízení u antimonopolního úřadu napadla společnost Metrostav DIZ. Úřad musí nyní tendr posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor svého předsedy. Stavbu metra D řešil i Nejvyšší správní soud (NSS), který rozhodl ve prospěch DPP a v srpnu zamítl kasační stížnosti Pankrácké společnosti a muže z Kovařovicovy ulice v Praze 4, kteří už dříve neúspěšně zpochybnili stavební povolení u Městského soudu v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Šéf antimonopolního úřadu Petr Mlsna o kontrolách drahých potravin Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
31 fotografií