Neorenesanční vila, kterou navrhl na počátku 70. let devatenáctého století přední architekt, teoretik a profesor pražské německé techniky rytíř Zdenko Schubert von Zoldern stojí na dohled od pražské obory Hvězda. Svým historickým významem se může srovnávat například s Grébovkou, jenže zatímco vinohradská vila vzkvétá, Schubertova vila postupně čím dál tím více chátrá.

„Je to mimořádně cenná stavba, protože je to jedna z prvních novorenesančních vil. Byla postavena v roce 1871. V té době vznikly i další zajímavé stavby jak třeba Lannova vila, dnes rezidence Akademie věd v Bubenči. Potom Lipanova vila, tu bohužel komunisti zbourali, a potom taky známá Grébovka,“ říká historik architektury Zdeněk Lukeš.

„Schubert ji navrhl pro svého bratra Edmunda, respektovaného právníka. Patrová stavba má v horním podlaží rizalitu lodžii s toskánskými sloupy. Výrazným motivem je štíhlá věž na východní straně, která ukrývá točité schodiště. Průčelí i lodžie jsou zdobeny freskami, jejichž autorem byl druhý Schubertův bratr a významný malíř Viktor Schubert von Zoldern,“ doplňuje Lukeš.

Vila je bohužel dlouhodobě ve špatném stavu, Lukeš vzpomíná, že to bohužel není otázka posledních let, ale spíše desetiletí. „Už ve svém článku z roku 1986 pro časopis Umění a řemesla jsem si stýskal, v jak špatném stavu je tato mimořádná stavba, která by měla být pýchou české architektury. Tehdy jsem ovšem netušil, že situace se nezlepší ani v následujících letech. Spíš naopak.“

Tak jako u celé řady dalších skvostných vil a památek začalo chátrání tehdy, když byl majetek odebrán původním majitelům. V 80. letech se měl do neorenesanční památky nastěhovat Svaz mládeže, ani k tomu však nedošlo a od revoluce se zde střídá jeden majitel za druhým. I přes svůj smutný osud se však vila stala i hvězdou filmového plátna, v roce 1979 se objevila ve filmu Lásky mezi kapkami deště režiséra Karla Kachyni

V současné době je Schubertova vila na prodej. Realitní kancelář ji nabízí za 170 milionů, budoucí majitel si však kromě této částky musí připravit další miliony na opravu, protže památka je opravdu ve špatném stavu.

Video
Odemknout video

Brněnská vila Tugendhat. Odkud vzala své jméno a jak to všechno bylo? Videohub

Fotogalerie
4 fotografie