Až 43 koní pod sedlem, vítr ve vlasech a burácení motoru. Motorkáři říkají, že Harley Davidson není pouze výrobcem motocyklů, ale zejména představitelem životního stylu. V pátek se do Prahy sjely stovky nadšenců do motorek. Na Výstavišti v pražských Holešovicích odstartoval 11. ročník největší akce svého druhu v hlavním městě – Prague Harley Days.

Organizátoři se snaží široké veřejnosti představit, co to znamená užívat si ve stylu Harley – Davidson. Pro dospělé i děti je připraven bohatý program. Třešničku na dortu představuje v sobotu dopoledne spanilá jízda městem. Začíná v 10:30. 

Motorkářská tsunami

V sobotu 2. září vyrazilo z Výstaviště okolo 800 motorek. S Bleskem jsme byli u toho. Nejstaršímu jezdci je přes 80, nejmladší „zelené ucho" bude prý teprve slavit 16. V průvodu najde návštěvník všechno, staré harleye, mladé harleye a dokonce tříkolky. Situaci popisuje z doprovodného vozu náš redaktor:

Vyrážíme na povel organizátora Jaroslava Vavřiny. Motorky zaplavují město jako burácející vlna tsunami. Po magistrále vede trasa na Václavské náměstí. Zde na chvilku zastavujeme a seřazujeme se. Necháváme projet auta. Diváci fotí, mávají, tleskají.

Několik motorkářů natůruje své stroje a průvod pokračuje k Národnímu divadlu. Museli se kvůli nám zastavit čtyři tramvaje. Dále si to svištíme kolem Tančícího domu. Kroužíme po náměstí Jana Palacha a pokračujeme na Malou Stranu. Kolem Úřadu vlády to někteří motorkáři pěkně „osolí". Průvod se následně vrací do Holešovic. 

Motorkářská sonda

Motorkář Hellboy.
Autor: David Malík

„Jízda byla skvělá, povedla se. Bylo nás dost a vyšlo nám super počasí. Sice se hůř dýchalo, ale nebylo úplné horko a rozpálená silnice a déšť nás taky nezastihl. Já letos jedu podesáté, vynechal jsem jen nultý ročník," sděluje Blesku jeden z účastníků spanilé jízdy, sympaťák Hellboy (47). 

„Když jede kolona a vy jste její součástí, je to úžasný pocit. Ano, sice je pravda, že na chvíli zastavíme dopravu, za to se lidem omlouváme, ale na druhou stranu po cestě vidíme spoustu příznivců, jak na nás mávaji, jásají a mají radost z toho, že nás vidí," usmívá se Hellboy. 

Pozdrav prezidenta Pavla

Kolem jedné hodiny na stage naklusal v kovbojském klobouku americký rada pro tiskové a kulturní záležitosti Dale Kreisher. „Je opravdu pozoruhodné, že se vám tady v Praze podařilo vytvořit malou Ameriku, kde se nachází spousta věcí, které mi připomínají domov. U vás v Česku říkáte, že láska prochází žaludkem. A zatím tedy musím souhlasit," říká češtinou zástupce amerického velvyslaneství. 

Poté přišel pozdravit a pronést pár vět prezident Petr Pavel. „Já jsem moc rád, že jsem se sem mohl znovu přijet podívat. Jsem rád, že vám vyšlo počasí, že bude skvělá atmosféra a přeju vám všem krásný den," uvedl na pódiu. 

Prezident Pavel „žije jako kaskadér" 

Že má prezident pro strach uděláno potvrdil znovu před zraky diváků při odpoledním programu. Posadil se do jednoho ze dvou aut, po jejichž střechách se prohnal motocyklový závodník David Pabiška. Pan prezident Petr Pavel zvládl šílený kousek bez újmy na zdraví. Jakmile vylezl z auta, spustil se mohutný potlesk. První dáma si jistě oddechla. 

Video
Video se připravuje ...

Spanilá jízda motorek na Václavském náměstí v sobotu 2. září v rámci akce Prague Harley Days. Daniel Šesták

Fotogalerie
46 fotografií