„Můžu potvrdit, že v tomto zdravotnickém zařízení provádíme úkony trestního řízení,“ řekla serveru mluvčí GIBS Ivana Nguyenová bez dalších podrobností. Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje trestné činy policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek.

Kromě generálních inspektorů přišli do IKEM pro důkazy také vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Mohu pouze sdělit, ze náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Více informací poskytovat nebudeme,“ reagoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Akci policistů v IKEM potvrdila i mluvčí nemocnice Markéta Šenkýřová. „Mohu potvrdit přítomnost bezpečnostních složek v IKEM,“ řekla Seznam Zprávám.

„Nedošlo k zadržení žádné osoby, ani žádná osoba nebyla obviněna. Úkony trestního řízení slouží k opatření důkazních materiálů. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedli policisté.

Podle informací serveru jde v případu o nátlak, kterému mimo jiné čelil kardiochirurg Jan Pirk. Ten vystupoval proti tomu, aby Stiborkovi prodloužili mandát ředitele. Stiborek rezignoval tento měsíc poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho podnikání. Bývalý šéf IKEM v minulosti půjčoval peníze na vysoký úrok a s vysokým penále, vydělal si tím desítky milionů korun.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zatím o věci nemá informace. „Očekávám plnou součinnost vedení nemocnice a poskytnutí všech informací, které budou vyžádány. Dalšími informacemi nyní nedisponuji,“ uvedl ministr na síti X, dříve twitteru. Dodal, že zásah nebude mít vliv na kvalitu poskytované péče.  Novinářům v úterý ráno ve Sněmovně řekl, že ministerstvo i IKEM jako jeho podřízená organizace jsou připraveny k maximální součinnosti. Myslí si, že akce nemá souvislost s nedávnou rezignací ředitele Stiborka. „Není to velmi pravděpodobné, protože ty morálně odsouzeníhodné kauzy se netýkají práce pana ředitele pro IKEM,“ uvedl. Připomenul, že nemocnice je obrovskou organizací, co se týká staveb a investic.

Zástupci IKEM na síti X, dříve twitteru, uvedli, že plně spolupracují s bezpečnostními složkami. „Současná situace nemá žádný vliv na poskytování zdravotních služeb v IKEM, neomezuje ani provoz na jednotlivých pracovištích,“ napsali.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEM byl od roku 2018. Společnost Glenias House, jejímž je Stiborek jediným jednatelem a majitelem, půjčovala peníze prostřednictvím firmy Califica, do které podle Seznam Zpráv postupně poslala minimálně 54 milionů korun. Califica ovládaná Jaroslavem Holanem, odsouzeným v jiné kauze za zpronevěru, následně půjčovala peníze jednotlivým zájemcům za úrok 48 procent ročně a s vysokými smluvními pokutami i 140 000 korun za den. Stiborek tvrdí, že neznal koncové uživatele půjček. Od Holana měl informace, že se jedná o půjčky podnikatelským subjektům.

Peníze, které Stiborek do firmy vložil, pocházely podle něj z rodinných peněz, které získal prodejem domu a bytu, část si vydělal na vysokých manažerských pozicích a část si půjčil. Uvedl, že s podnikáním skončil v únoru 2020.

IKEM

IKEM je příspěvkovou organizací přímo řízenou ministerstvem zdravotnictví. Vznikl k 1. lednu 1971 sloučením šesti do té doby samostatných výzkumných ústavů v areálu Thomayerovy nemocnice v Praze - Krči. Dnes je největší specializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v Česku. Zaměřuje se na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantaci orgánů, diabetologii a poruchy metabolismu. Patří rovněž mezi přední pracoviště s tímto zaměřením v Evropě a v některých aspektech i ve světě.

Video
Video se připravuje ...

Šéf IKEM Stiborek končí. Ministr Válek oznámil, že přijal jeho rezignaci ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
14 fotografií