Poté, co ke konci loňského roku bývalé vedení Prahy 5 uzavřelo kontaktní centrum v Mahenově ulici, zůstala na celou Prahu pouze dvě kontaktní centra. Jedno na Smíchově v ulici Na Skalce, druhé pak na Praze 1 v ulici Karolíny Světlé. Centra tak zažívají extrémní nával, což s sebou nese samozřejmě i problémy. Čím víc drogově závislých na jednom místě, tím rychleji dochází okolním obyvatelům trpělivost.

„Situace má samozřejmě dopad i na naši službu, počet klientů se nám po uzavření centra v Mahenově ulici zvýšil o 25 procent, a to znamená, že jsme hodně nad naší kapacitou. Už se samozřejmě začínají ozývat naši sousedé a chtějí, abychom svou činnost ukončili také,“ říká ředitel smíchovského centra Sananim David Pešek.

Otevření nových kontaktních center také komplikuje fakt, že prakticky žádná městská část podobné zařízení na svém území nechce. Jakmile se o něčem podobném začne diskutovat, zvedne se vlna nevole jak od radnic městských částí, tak především od místních občanů. Podobné je to i na Praze 8, kde magistrát zvažuje zřízení kontaktního centra přímo na Florenci, kde se drogově závislí nejvíce zdržují. Mětské části ale vadí, že s nimi magistrát příliš nekomunikuje.

Celé jednání bylo o Praze 8, ale neměli ani odvahu kohokoli z nás pozvat,“ okomentovala už dříve místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková. (ODS) „Již dříve jsem navrhovala, aby na Praze 8 fungovala například mobilní ošetřovna, to ale podle magistrátu není dostatečná náhrada za kamenné centrum,“ dodává Ludková.

Primátor Bohuslav Svoboda však říká, že magistrát rozhodně nerozhoduje bez vědomí městských částí. „Vedení Prahy vyjednává s vytipovanými městskými částmi, předběžně se nabízí několik variant pro otevření nízkoprahových center. Až to bude možné, zveřejníme konkrétní lokality. Jelikož je protidrogová politika hlavního města v mé gesci, osobně se těchto jednání účastním,“ uzavřel primátor.

Video
Video se připravuje ...

Smutný pohled na narkomanku Katku Bradáčovou (46) Blesk.cz

Fotogalerie
17 fotografií