Radnice uvádí, že právě teď probíhají přípravné práce. „Jedná se například o archivaci dokumentů, skartace, počáteční stěhovací práce nebo inventarizace majetku,“ uvádí Ján Bruno Tropp z kanceláře starosty. „Vše je v souladu, aby se nenarušoval chod celého úřadu,“ dodává.

Zatím tedy k fyzickému přesunu žádného odboru nedošlo. „První odbor, který se koncem srpna začne fyzicky stěhovat do nové radnice, bude Kancelář hlavního architekta, ostatní odbory ho budou následovat. Veškeré aktivity spojené se stěhováním jsou v plném proudu a vše jde dle schváleného plánu,“ sdělil Blesku Tropp.

Proč se úřad stěhuje?

Ke stěhování radnice dochází z důvodu žalostného stavu budovy Vlasta, ve které úřad momentálně sídlí. O přesunu radnice se začalo mluvit 10 až 15 let zpátky. V nejhorším stavu jsou obvodové pláště a okna. Ve špatném stavu jsou i nosné konstrukce.

„Faktem je, že stávající budovy vyžadují neustálou údržbu a opravy, aby zde mohly alespoň v nějaké formě fungovat služby pro občany, a to je vzhledem k zamýšlené rozsáhlé rekonstrukci kontraproduktivní. Aktuálně jsme se rozhodli, že utápět další peníze nesmyslně do staré budovy je špatně, proto dojde ke stěhování do nových prostor na Vinici,“ uvedl v květnu starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS).

Nová adresa úřadu

Radnice se má přesunout na adresu Vinohradská 3218, kterou vlastní firma CARPET INVEST s.r.o., která na rozdíl od původní budovy disponuje zasedací místností, rozsáhlým archivem i parkovacími místy.

Dle informací z května by měl měsíční nájem činit 3 miliony korun bez DPH. K tomu je nutné přičíst zhruba milion za měsíční zálohy.

Co bude se starou budovou?

Ačkoli se několik let počítalo s tím, po přestěhování radnice na novou adresu dojde k rekonstrukci původní budovy, tak její osud je momentálně nejasný, a to z důvodu skokového nárůstu cen ve stavebnictví. Neví se tedy, jak dlouho bude úřad v pronajatých prostorách fungovat, ani kdy a kdo původní radnici opraví.

Video
Video se připravuje ...

Radnice Prahy 10 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
14 fotografií