Bývalé šatny pro spartakiádu, dnes ubytování pro studenty vysokých škol. I když to zní šíleně, to přesně jsou strahovské koleje. Široké vykachlíkované chodby, plechové dveře od mrňavých pokojů a na každé straně společné sociální zařízení. Bydlení na Strahově rozhodně není pro každého, poslední rok navíc studenty trápí nezvaní návštěvníci, na kolejích se usídlily štěnice.

Studenti se chtějí odstěhovat

První zprávy o pokousaných studentech se v médiích objevily už loni v říjnu, o kauze informoval i Blesk. Téměř rok od první desinsekce však štěnice na Strahově „bydlí“ pořád a studenti začínají být zoufalí. „Pokaždé, když jedu na víkend domu, musím nechat kufry na chodbě, pak musí jít všechno oblečení kompletně do pračky, abych štěnice nezavlekl i k nám domů. Člověk začíná být už paranoidní, pořád mám pocit, že po mě něco leze,“ Stěžuje si Petr Š, který druhým rokem studuje na Fakultě stavební ČVUT .

Přestal jsem věřit, že se někdy podaří, abychom se štěnic nadobro zbavili. Po každém postřiku se to na chvíli zlepší, pak se ale štěnice vrátí. Společně s dalšími spolužáky jsme se rozhodli, že se přestěhujeme do Podolí,“ říká jednadvacetiletý student Fakulty elektrotechnické Richard R.

Postřiky za miliony

Rozhodně nelze správě kolejí vyčítat nečinnost, za poslední rok proběhlo na strahovských kolejích už několikáté kolo desinsekce a podle ředitele Správy účelových zařízení ČVUT Michala Vodičky očistnou procedurou prošla více než polovina pokojů, kolejní správa tak za desinsekci zaplatila už 4 miliony korun. „Aktivně spolupracujeme s odborníky z Hygienické stanice hlavního města Prahy a Státního zdravotního ústavu. Na základě této spolupráce průběžně upravujeme postupy dezinsekční firmy,“ vysvětluje Vodička.

Nejdůležitější podle Vodičky je, aby studenti štěnice nahlásili včas. „Klíčovým faktorem je, aby ubytovaný včas nahlásil, že se u něj štěnice vyskytují. To se bohužel vždy neděje, dokonce evidujeme případy, kdy nám ubytovaný výskyt štěnice nenahlásil vůbec. To samozřejmě boj proti štěnicím komplikuje,“ dodává. K zamoření stačí dovézt jen jednu oplodněnou štěnici. Postřiky především zabijí živé jedince, k nakladeným vajíčkm se dostávají až naposled, proto je nutné postřiky opakovat. Kdy se tak Strahov definitivně štěnic zbaví, je ve hvězdách.

Video
Video se připravuje ...

Kolik hodin máte na odstranění klíštěte, aniž byste se nakazili boreliózou Videohub

Fotogalerie
15 fotografií