Tým z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity okáče metlicovité mapuje už několik let. Po roční pauze je projekt, do kterého se může zapojit i veřejnost, zpět. Tento dříve velmi rozšířený motýl se vlivem úbytku biodiverzity dostal až mezi kriticky ohrožené druhy, což je poslední stupeň před vymřením. Aby vědci mohli celou populaci lépe zmapovat a také přesněji určit, jak početná je jejich populace, značí jednotlivé motýly speciálními kódy, které jim napíšou na spodní stranu křídel.

Jen vyfotit

„Po roční pauze opět toužíme po spolupráci veřejnosti při focení označených i neoznačených okáčů. Tedy těch, kteří mají na křídlech nejen výrazná oka, ale také rozlišovací kódy napsané fixou,“ říká koordinátor projektu Michal Knapp z Fakulty životního prostředí ČZU.

Veřejnost by měla motýly pouze vyfotit, rozhodně Michal Knapp nedoporučuje, aby lidé sami na motýli cokoli psali, při neodborném zacházení by mohl motýl snadno uhynout. Pro manipulaci s okáči v Prokopském údolí je navíc potřeba souhlas orgánu ochrany přírody, který má pouze tým Michala Knappa.

Díky označení mohou vědci mapovat, jak daleko motýli létají, kam kladou vajíčka ale také, jak dlouho jednotliví jedinci žijí. Jejich nejpočetnější populace je právě v Prokopském údolí, kde mají ideální podmínky k životu. „Jsou tu krátkostébelné trávy, ze kterých vystupují skály, což mají tito motýli v oblibě,“ říká Knapp. Z dosud zjištěných dat je však známo, že se tito motýli objevují i mimo Prokopské údolí, spatřeni byli na Lužinách, v motolském parku, Malé Chuchli nebo Holyni.

Pomůže aplikace

A jak tedy pomoct? „Je to jednoduché, stačí si nainstalovat aplikaci INaturalist, vytvořit si účet a přidat si náš projekt Okáčům na stopě. Pak při procházkách mít otevřené oči, a pokud objevíte okáče, můžete ho vyfotit. Ideální je aplikaci povolit sdílení polohy a času, s nahranou fotkou pak budeme mít přesný přehled, kdy a kde jste motýla zahlédli,“ popisuje aplikaci Michal Knapp

Značení potrvá do prvních říjnových dnů. „Předloni bylo pro představu označeno 916 jedinců – 470 samic a 446 samců,“ uzavírá Knapp a těší se, že zatím to vypadá, že se okáčům v hlavním městě pomalu začíná dařit.

Video
Video se připravuje ...

Jak správně vytáhnout klíště Videohub

Fotogalerie
11 fotografií