Stavba jako z pohádky Princezna ze mlejna, to je nové kulturní centrum v Praze 8. Barokní památka ze 16. století stojí na břehu říčky Rokytky v Libni coby kamenem dohodil od Libeňského zámku. Dlouhá léta byla budova mlýna prázdná. V roce 2022 ji pronajala radnice Praha 8 Spolku Velký mlýn, který začal s obnovou (adaptací) interiérů. „Na adaptaci se MČ finančně nepodílela, protože investice Spolku Velký mlýn v rámci adaptace obecní majetek v podstatě zhodnotila. Proto i tato investice bude takzvaně odbydlována v rámci nájemního vztahu slevou na nájmu do výše investice," sděluje Blesku tiskový mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. 

První část úprav je hotova a v pondělí 24. 7. 2023 zahajuje provoz knihovna a kavárna. Nová pobočka Městské knihovny v Praze nabídne veřejnosti výběr z 3800 svazků, připojení na Wi-Fi, možnost využít příjemné sezení, nebo kout pro děti. Posedět v kavárně lze ale už od čtvrtka 13. července. 

Po oficiálním otevření bude knihovna s kavárnou fungovat 7 dní v týdnu, v pondělí od 13:00 do 20:00, v úterý až neděli od 9:00 do 20:00. Knihovníci budou čtenářům k dispozici od pondělí do pátku v odpoledních hodinách, v ostatních časech knihovna poskytuje služby samoobslužně. „Velký mlýn je velmi netypická pobočka, která v jednom prostoru propojuje knihovnu s kavárnou. Knihovna tak bude otevřená stejně jako kavárna, tedy 7 dní v týdnu od rána do večera,“ vysvětluje ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

Po celý zbytek prázdnin bude probíhat zkušební provoz. „Prázdniny vnímáme jako čas, který ukáže, jak provozní nastavení případně upravit, aby služby knihovny opravdu lidem vyhovovaly,” dodává Tomáš Řehák. Od pondělí 4. září se pojede „naostro“. V plánu jsou mimo jiné tematické programy pro školy. Suterén poslouží jako kulturní sál pro konání akcí, v přízemí se nachází knihovna s kavárnou a na půdě je výstavní prostor.

Volnočasový program

V nově předělaném Velkem mlýně se bude konat spousta kulturních akcí. Na svém kontě má mlýn například oslavy Operace Anthropoid z loňského roku. „Velký mlýn je skvělé místo pro konání akcí. Ověřili jsme si to nedávno při akci Open House Prague a spolupráce se rozvíjí s dalšími organizacemi, kterým bychom mlýn rádi nabídli k realizaci jejich akcí,” říká Barbora Růžičková ze Spolku Velký mlýn. Už o prázdninách pak proběhne ve Mlýně deskohraní nebo swap (výměna) knih.  

Historické okénko

První zmínka o významné kulturní památce Libně pochází z roku 1595. V roce 1720 byl tento mlýn uváděn jako „mlejn velký panský“, kdy jeho součástí byla pila a továrna. I přes své stáří vypadá budova jako nová. Venkovní stěny má omítnuty béžovou barvou a osázeny velkým množstvím oken. Od roku 1993 má mlýn ve správě radnice Prahy 8, která nechala budovu v havarijním stavu v roce 2000 opravit.  

Přízemí a první patro tvoří jedna velká prostora s trámovým stropem na dřevěných vyřezávaných sloupech. Kromě hlavní budovy se zachovala i hospodářská stavení, z nichž stodola má klasicistní motiv slunce na vratech. Ty budou sloužit jako technické zázemí a projektová kancelář, která bude využívána pro pracovní setkávání a plánování aktivit. 

Zde se nachází nové kulturní centrum Velký (Löwitův) mlýn.
Autor: Mapy Google

Fotogalerie
10 fotografií