Večerní centrum města, lidé relaxují na zahrádkách a užívají si léta. Restaurace i bary v centru Prahy nemívají o zákazníky nouzi. Všichni by byli spokojení, nebýt velkého hluku, který se těmito ulicemi v noci táhne a nedá Pražanům spát. V některých oblastech, jako například okolí ulice Dlouhé, je situace v létě tak vážná, že se tu téměř nedá žít.

„Otázka rušení nočního klidu je vedle parkování tou zcela zásadní,“ sděluje Blesku starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09), podle které nebyla problematika hluku v důsledku neregulovaného nočního života efektivně řešena už tři volební období.

Protihlukové komando

Praha 1 se proto pustila do projektu, který se zaměřuje na rušení nočního klidu. Oddělení bezpečnosti kanceláře starosty začalo připravovat seznam problémových podniků, kvůli kterým se lidé bydlící ve stejné ulici nevyspí. Mimo vlastních kontrol hluku v centru bude radnice Prahy 1 vycházet z informací městské policie, která má s nepořádkem ve večerních ulicích Prahy největší zkušenosti.

„Jejich informace o konkrétních provozovnách, které často přispívají k rušení nočního klidu, budou cenným základem pro naši práci,“ uvádí Giancarlo Lamberti (TOP 09), zastupitel a předseda finančního výboru i komise pro kulturu Prahy 1.

Až bude mít vedení radnice seznam, chce narušitelům klidu zrušit po celý den zahrádky a lavičky před provozovnami. Každý provozovatel restaurační zahrádky musí mít na tuto zahrádku nájemní smlouvu s hlavním městem jako vlastníkem pozemku, nebo přesněji jeho akciovou společností Technickou správou komunikací (TSK). „Rádi bychom, aby město, respektive TSK, s problematickými provozovnami smlouvu na zahrádku neuzavíralo,“ informuje Radoměřská. Proto „jednička“ otevřela téma s magistrátním radním pro oblast správy majetku Adamem Zábranským (Piráti).

Co když odstranění zahrádek nepomůže?

Mít zahrádku je pro podniky v centru jednoznačnou výhodou. Město ji poskytnout může a nemusí. Pokud hluk před podniky notorických potížistů nezmírní ani odstranění zahrádek a laviček, má radnice ještě jedno „eso“ v rukávu. „Intenzivně se zabýváme vytvořením specifických povinností pro provozovatele klubů, které nám, buď přímo nebo prostřednictvím městské policie, pomohou udržovat pořádek v nočních ulicích,“ informuje Lamberti.

V současnosti zkoumá vedení Prahy 1 možnosti, jaká konkrétní opatření může město stanovit provozovatelům klubů v rámci úpravy místních pravidel veřejného pořádku. Opatření však musí schválit magistrát prostřednictvím vyhlášky.

Video
Video se připravuje ...

Staroměstské náměstí v noci. Facebook - Valerie Talacková

Fotogalerie
16 fotografií