Prezident kolem půl jedenácté dopoledne dorazil do Centra architektury a městského plánování (CAMP), kde se seznámil s fungováním Institutu plánování a rozvoje (IPR). Následovala diskuse se zástupci města o dostupném bydlení v Praze. Poté se přesunul na staveniště metra D, kde si - z bezpečnostních důvodů bez účasti médií - prohlédne stavbu tunelů. Návštěvu zakončil v Praze 14 v neziskové organizaci Jahoda, která provozuje školku, rodinné centrum, nízkoprahové kluby či terénní program pro děti a dospívající.

Video
Video se připravuje ...

Prezident Pavel při návštěvě Centra architektur a městského plánování (CAMP). (28. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Pavel při úterní části návštěvy na magistrátu řešil se zástupci města a jeho částí zejména kapacity ve školství, dotkli se i dopravy či bydlení. Stát by podle prezidenta mohl využít část peněz z plánované půjčky od Evropské komise na posílení školských kapacit v metropoli, svou roli prezident vidí v propojování lidí na různých úrovních. Ve společnosti podle něj přetrvává netolerance k odlišnosti. Vyzval ke změně tohoto postoje.

Před návštěvou magistrátu prezident navštívil ZŠ Cimburkova na Žižkově, kterou pochválil za práci s dětmi vyžadujícími speciální přístup. Zúčastnil se pietního shromáždění k uctění památky obětí komunismu na Újezdě, kde uvedl, že lituje období své nevědomosti před rokem 1989, kdy systémová selhání komunistického režimu pokládal za chyby jednotlivců.

V Libni v podvečer spolu s předsedkyní Akademie věd (AV) ČR Evou Zažímalovou otevřel prezidentskou knihovnu T. G. Masaryka, která se nachází v prostorách Masarykova ústavu a archivu (MÚA) a je v ní asi 200 000 svazků z osobního archivu prvního československého prezidenta.

Pavel už absolvoval návštěvy Moravskoslezského kraje, Libereckého kraje a Kraje Vysočina. Ještě před ujmutím se prezidentského úřadu navštívil Ústecký a Karlovarský kraj. Pavlův předchůdce ve funkci Miloš Zeman také zejména během svého prvního mandátu vyjížděl do krajů, oficiální návštěvu Prahy však nikdy nepodstoupil.

Návštěva IPRu

Na debatě v IPRu se Pavel podle svých slov od zástupců města dozvěděl, že stát stále není schopen decentralizovat státní moc na ty úrovně, kam by měla patřit a že obce jsou při svém rozvoji zatíženy nutností obracet se na velké množství různých institucí. „Zaznělo číslo, že jedna změna v územním plánu se rozesílá na 125 míst,“ řekl s tím, že komplikovanost procesu prodlužuje povolení stavby i na osm či deset let. „Mě velice překvapilo, že jsme v tomto ohledu jednou z nejhorších zemí v Evropě,“ uvedl prezident.

Dodal, že v debatě zmiňovaným problémem je i nepředvídatelnost soudů, které i ve stejné kategorii případů rozhodují různým způsobem. Prezident podle svých slov otázku zjednodušení povolovacích procesů plánuje otevřít při plánovaných jednáních se zástupci vlády.

Bytové otázce v Praze by podle Pavla mohlo částečně předcházet pozvednutí kvality života v dalších regionech, zlepšení dopravy nebo posílení práce na dálku. Lidé pak podle něj budou moci zůstávat v regionech, kde jsou nižší náklady na živobytí než v metropoli, a zároveň si zachovat lepší kvalitu života.

Déčko

Prezident navštívil také staveniště linky metra D, kde ocenil její komplexnost a náročnost projektu. V souvislosti s velkými pražskými projekty, jako je právě metro nebo vnitřní okruh, se na schůzkách s ministry bude mimo jiné zajímat o jejich financování, řekl.

Fotogalerie
96 fotografií