„Kampaň „Jdu s hlavou vztyčenou“ připomíná oběti komunistického režimu. Připomíná Miladu Horákovou a další, kteří byli popraveni, zastřeleni na hranicích, umláceni ve věznicích a v lágrech,“ popsal připomínkovou kampaň Petr Marek ze spolku Bez komunistů.cz. „My připomínáme všechny tyto oběti, a to z toho důvodu, aby se na ně nezapomnělo, aby se nezapomnělo na ty zločiny, které se udály během komunistického režimu,“ dodal.

Hlavním symbolem je Milada Horáková a právě+ její slova „Jdu s hlavou vztyčenou,“ která napsala do dopisu na rozloučenou jen pár hodin před tím, než byla popravena. „Projevila obrovskou statečnost a my připomínáme právě ty statečné lidi. Těch příběhů je celá řada. Mezi obětmi jsou i zcela nevinné oběti, třeba děti, které zemřely matkám vězněným ve věznicích, například na Pankráci,“ popsal Marek

Den památky obětí komunistického režimu

V úterý 27. června, kdy si připomínáme oběti komunistického režimu, proběhne oficiální pietní akt, kterého se zúčastní ústavní činitelé i pamětníci, kteří byli sami vězněni z politických důvodů. Tato pieta proběhne v 10 hodin dopoledne u Pomníku obětem komunismu na Újezdě.

Od 19 hodin se uskuteční setkání „Světla pro památku Milady Horákové a všech obětí komunismu“, které proběhne v 19 hodin u malého pomníku ve Sněmovní ulici. Toto setkání bude zakončené světelným happeningem, kdy bude ze svíček vytvořen světelný obrazec a bude trvat až do setmění - tedy přibližně do deváté hodiny večerní.

Promítání dokumentu i beseda v Besedě

O den později, ve středu 28. června, se v Malostranské besedě v Trick baru uskuteční projekce filmu „Hranice Železná opona“ režisérky Kristiny Vlachové. Před samotnou projekcí proběhne od 16:45 do 18 hodin v Besedě živý rozhovor a beseda se spisovatelkou Petrou Klabouchovou, autorkou knihy „U severní zdi“.

Video
Video se připravuje ...

„Na hrubý pytel hrubá záplata,“ hodnotí Anýž heslo ,Zavražděna komunisty‘. Kvůli nim o Horákové napsal knihu Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií