Projekt Klimentská rezidence vzniká v režii developera ACORD Invest. Nabídnout má luxusní bydlení, garáže i překrásné výhledy na pražská panoramata. Stavět se ale má hned v blízkosti objektu spadajícího pod Mateřskou školu Revoluční. Sousední dům se bude bourat a provoz školky by to mohlo zkomplikovat. Problémem může být i přítomnost památného stromu.

O sladění stavebních prací s provozem školky tak Městská část Praha 1 jedná s investorem. Proti stavebnímu povolení dokonce podala odvolání. „Praha 1 v odvolání napadá nesrovnalosti ve třech oblastech. Zaprvé ochrana památného platanu javorolistého, kdy podmínky považuje za neaktuální, neboť byly stanoveny v roce 2020 v rámci výjimky zásahu do ochranného pásma stromu, tedy před 3 lety, a zadruhé podmínky realizace stavby nebyly projednány se zřizovatelem a provozovatelem sousední MŠ Revoluční – z hlediska provozu stavebního jeřábu a hlučných prací. Nyní probíhají jednání o přerušení stavebních prací během odpoledního klidu mezi 13. a 15. hodinou a bližším určení času provozu jeřábu, jehož rameno se může pohybovat nad pozemkem školky,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

„Jedná se už o naše třetí školské zařízení, v jehož bezprostřední blízkosti bude probíhat stavební činnost. A stejně jako v případě ZŠ nám. Curieových a Vodičkova (budova v Jindřišské) i u tohoto projektu jsme urychleně vstoupili do jednání s investorem, abychom dojednali minimalizaci dopadů stavby na provoz školky a péči o děti,“ vysvětlil 1. místostarosta Prahy 1 David Bodeček (Piráti).

„Rodiče dříve velmi těžce nesli informace, že by na školním hřišti měla být technika. Vítám, že toto neplatí. Mezi problémy, které ale určitě budou všechny trápit, budou patřit hluk a prašnost. Jsem v tomto směru velmi rád, že investor tento problém vnímá a snaží se vyjít vstříc,“ doplnil.

Stavět se začne v roce 2024

Podle ředitelky mateřské školy Jaromíry Pavlíčkové je nezbytné, aby děti mohly během příznivého počasí trávit čas na zahradě. „Musíme rovněž od 13 do 15 hodin dodržovat polední klid a vzhledem k tomu, že si rodiče v odpoledních hodinách vyzvedávají děti, není možné odcházet z areálu,“ zdůraznila.

Bourací práce by se tak s ohledem na plánovaný prázdninový provoz školky měly posunout z 1. na 28. července. Skončit by měly 31. srpna. Předpokládaný termín začátku stavby je pak rok 2024. „Nejdříve v březnu by mělo dojít k zahájení vlastní stavby, jež by měla trvat asi 18 měsíců. Z toho práce s jeřábem by měly být dlouhé zhruba 6 měsíců," uvedla zástupkyně investora Klimentská Rezidence s.r.o. Viera Schnieder.

Fotogalerie
6 fotografií