Lajka je malý ‘punk’ pivovar z Letné. „Máme restauraci, kavárnu a dole ve sklepě náš sládek Janek vaří piva,“ popsal pivovar barman Michael Šebela, se kterým jsme se potkali na Rašínově nábřeží během festivalu Pivo na Náplavce.

Snažíme se dělat ekologická piva. Co se týče chmele, tak používáme jenom český, německý nebo slovinský chmel. Zkrátka kontinentální,“ říká Šebela k vaření piva. „Snažíme se hlavně o eko chmele z bio sladu. Třeba naše desítka Strelka by teoreticky mohla mít označení bio pivo. Snažíme se být hodně udržitelný pivovar,“ dodává.

Pivovar Lajka
Autor: Pivovar Lajka

Celoročně má Lajka tři stálá piva. Prvním je 10° ležák Strelka. Druhým je 12° ležák Bělka a třetím Fe, což je 8° grisette.

Po kom se piva jmenují?

Pojmenování piv není dílem náhody. Všechna piva se jmenují po zvířatech, která letěla do vesmíru během období známém jako ‘vesmírné závody’. „Máme Fe, to byla krysa. Miss Baker, to je stout, to děláme hodně v zimních měsících, byla opice. Enos byla taky opice. Pak se piva jmenují po psech, Strelka a Bělka. Je to pocta nebo připomínka těch zvířat, co byla ve vesmíru,“ popisuje Šebela, jak přišla piva ke svým jménům.

Pivo Bělka, pivovar Lajka
Autor: Pivovar Lajka

Pivo Hibernata

„Máme ještě vedlejší projekt, značku Hibernata, kde jsou spontánně kvašená piva, která bezmála rok dozrávají v dubových sudech,“ popisuje Šebela v Čechách ne příliš častý styl kvašení.

Ke spontánnímu kvašení se používá speciální druh kvasinek, které pracují dlouho. „Dodávají pivu divoké, farmářské tóny, jako je mokré seno nebo koňská kůže. Takové pivo potřebuje čas. Ne vždycky se to povede, protože je to spontánní,“ říká Šebela k neobvyklému postupu. Výsledkem bývají suchá a zajímavá piva.

Festival Pivo na Náplavce

11. ročník festivalu minipivovarů na Náplavce na Rašínově nábřeží potrvá do soboty 17. června. Návštěvníci tak mohou ochutnat pivo z 55 českých minipivovarů.

Součástí festivalu jsou i stánky s jídlem nebo pivní bleší trh. O hudbu se oba dny postarají koncerty.

Vstup na festival i doprovodný program je zdarma, podmínkou degustace piva je koupě 0,3 l skleněného džbánku. Společně s festivalovou degustační kartou a tužkou stojí 100 Kč (pro seniory 70 Kč).

Fotogalerie
13 fotografií