Vršovický stadion Eden, stánek Slavie Praha, ve středu hostil finále Evropské konferenční ligy. Čeští fotbaloví fanoušci měli žně, na další podobně prestižní zápas si v Praze dobrou chvilku počkají. Vršovický stadion ve středu přivítal italskou ACF Fiorentinu a anglický West Ham United. Za oba kluby přitom nastoupili čeští reprezentanti – za West Ham Vladimír Coufal a Tomáš Souček, za Fiorentinu Antonín Barák. Podle pražské policie dorazilo do metropole na středeční zápas zhruba 35 tisíc fotbalových nadšenců. 

Organizátorem celé akce byla Fotbalová asociace České republiky (FAČR), která zajišťovala i fan zóny a měla vlastní bezpečnostní službu. „Hlavní město bylo v tomto případě pouze v roli koordinátora, kdy jsme se snažili hlavně propojit požadavky jednotlivých aktérů tak, aby bylo zajištěno co možná nejhladší konání celé akce včetně co největší bezpečnosti, kterou měla na starosti hlavně Policie ČR,“ sděluje Blesku tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Video
Video se připravuje ...

Finále KL v centru Prahy: Pohoda na Staromáku i incidenty a zásah policie iSport TV

Moře vypitých plechovek a obalů

Společnost Pražské služby dostala za úkol zvýšený úklid Staroměstského a Václavského náměstí. I přesto to jednu chvíli na historickém Staromáku vypadalo jako na smetišti. Úplně všude se válely plechovky, pytlíky a vypité flašky od alkoholu. Nebylo kam šlápnout. „Něco takového je naprosto neakceptovatelné! Není možné, aby byla Praha 1 arénou fotbalových rowdies!” zuřila na sociálních sítích Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka Prahy 1.

„Pražské služby jsme požádali o operativní úklid od odpoledne 7. června do odvolání v centrální části města a zájmových místech. Technická správa komunikací (TSK) zároveň řešila úklid z pozice správce komunikací a nemalou měrou přispěly i dotčené městské části se svými operativními úklidy, které mají samy nasmlouvány,“ informuje Vít Hofman. 

Komrsková: Čekali jsme méně fandů

Ještě v průběhu středečního odpoledne v reakci na zaneřáděný Staromák náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti), do jejíž gesce spadají mimo jiné i Pražské služby, avizovala, že požádala ředitele, aby navýšil frekvenci úklidu. Praha dle jejích slov totiž očekávala mnohem nižší počty fanoušků.

„Pražská policie věděla, že dorazí 11 600 fanoušků s lístky na utkání (polovina z Itálie, druhá z Anglie). Očekávalo se, že do fan zóny na Výstavišti dorazí 3 000 dalších italských fanoušků bez lístku a do fan zóny na Letné 10 tisíc anglických fanoušků bez lístku. Realita však byla taková, že bez lístku dorazilo 22 tisíc Angličanů a Italů pouze 300. A to ještě samozřejmě neznáme počty fanoušků, kteří se ve městě pohybovali mimo tyto designované zóny, jejichž počty z toho důvodu neznáme,” sdělila Blesku Komrsková.

Policisté museli řešit vážný konflikt fanoušků v Rytířské ulici
Autor: Aktu.cz

I když se podle náměstkyně zdála situace z počátku vyhrocená, s blížícím se začátkem utkání se vše začalo postupně zlepšovat a centrum se podařilo poměrně rychle uklidit. „Bydlím na Praze 10, a tak jsem se byla osobně podívat do blízkosti stadionu Eden, kde již vše fungovalo velmi dobře. Ve čtvrtek ráno jsem procházela náměstí na Uhelném trhu v místech, kde se v jednu chvíli strhla rvačka a dnes byste na místě už nic nepoznali,“ dodala.

Davy fanoušků v centru

Poněkud rozladění byli však rezidenti Prahy 1. Právě tam docházelo asi k největším nepokojům. „Očekávala bych, že Praha 1 pošle alespoň jednoduchou sms, že se bude něco takového konat. Vůbec jsem o tom nevěděla a po cestě s dětmi ze školky jsem se docela zapotila,“ svěřila se na Facebooku obyvatelka Prahy 1 Markéta V. 

Podle mluvčího první městské část Petra Bidla radnice opravdu pro místní žádné speciální upozornění nepřipravila. „Informace o konání finále poháru Evropské konferenční ligy v Praze se v médiích objevovaly několik týdnů, nepovažovali jsme to tedy za nutné,” vysvětlil.

Vyhrocený soud s dezinformátorem Tušlem: Bouře na chodbě, těžkooděnci a kolaps Peterkové Protestující a novináři před soudní síní, kde pokračovalo projednání případu Patrika Tušla, 7. června 2023, Praha.

K dojmu možného podcenění situace nahrával i fakt, že fan zóny obou týmů město situovalo na Prahu 7 a zápas se odehrával ve Vršovicích. Při tak obrovském počtu fanoušků však nelze předpokládat, že zůstanou jen ve zmiňovaných fan zónách. Historické centrum města tak zůstává nejlogičtějším místem, kde se budou zdržovat i z toho hlediska, že je turisticky mimořádně atraktivní.

Policejní manévry

Všechna bezpečnostní opatření řídila státní policie za účasti několika stovek policistů. Zapojili se také členové antikonfliktního týmu. Za městskou policii se „manévrů” zúčastnilo více jak 250 strážníků, včetně psovodů a taxi týmu. „V souvislosti s veřejným pořádkem jsme neřešili žádné mimořádné události, v dopravě pak strážníci řešili několik porušení dopravních značení. Dále pomohli kolabující ženě a asistovali státní policii u dopravní nehody,“ informuje mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová.

I když byla pyrotechnika zakázána, zaznamenali policisté pět případů použití „pyra“. Konkrétně na Staroměstském náměstí, na vlakovém nádraží v Edenu a na dalších místech. „Dále pyrotechnik zajistil na Václavském náměstí zavazadlo s pyrotechnikou,“ komentuje v tiskové zprávě mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Jednoho „pyromana“ dokonce zadržela policie. Na osobní svobodě bylo během celého večera omezeno ještě dalších 22 osob.

„Řežba“ v centru

„Hra“ s ohněm je ale zanedbatelná proti „řežbě" v centru. V baru v ulici Rytířská se rozpoutala bitka mezi fanoušky, kterou zarazil až střet s policií. „Podle našich informací fanoušci italského klubu Fiorentina napadli fanoušky West Hamu. Způsobili jim několik zranění,“ sděluje Blesku Jan Rybanský. Ze záběrů, které se začaly šířit sociálními sítěmi, bylo patrné, že fanoušci se po sobě nerozpakovali házet například židle či stoly podniku.

Italští fanoušci se následně dali na útěk, ale narazili na policisty, přičemž došlo k potyčce, při níž to v ulici 28. října „schytal“ i jeden z policistů, který byl rozvášněnými fanoušky napaden. Nepokoje se přenesly i na stadion, kdy pro změnu angličtí fanoušci házeli po italských hráčích plastové kelímky od piva. Kapitánovi soupeře tím dokonce přivodili krvavé zranění na hlavě.

Celkem 17 fanoušků bylo v centru Prahy omezeno na osobní svobodě - skončili „v klepetech“. Čtrnáct z nich muselo zaplatit pokutu 2 tisíce. Co se stalo se zbylými třemi fanoušky? „Muži, který napadl policistu, bylo ve čtvrtek v průběhu dne sděleno obvinění pro trestný čin násilí proti úřední osobě a je stíhán na svobodě. Pokud bude odsouzen, hrozí mu v tomto případě až šestiletý trest odnětí svobody. Dalším dvěma zadrženým bylo sděleno podezření pro trestný čin výtržnictví a jejich spis byl předán státnímu zastupitelství pro Prahu 1. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Oba pak mohou ve vězení strávit až tři roky,“ uvedl pak v pátek Rybanský.

„Na základě vyhodnocení bezpečnostního opatření můžeme konstatovat, že síly a prostředky pražské policie byly nasazeny adekvátně,” hodnotí středeční večer mluvčí.

Fotogalerie
35 fotografií