Ač na fotografiích vypadal naprosto vyčerpaně, hned druhý den opět trénoval. „Začal jsem přípravy na další běh. Dvě hodiny jsem posiloval záda a břicho. Nohy jsem nechal odpočinout. Šíleně mě bolely,“ popsal, když ho Blesk navštívil v Chomutově, kde patří mezi běžecké ikony. Jedním dechem dodával: „Co o mně chcete psát? Vždyť jsem doběhl až poslední.“ Pak se pochlubil, že má za sebou přes stovku maratonů po celé Evropě.

Šest minut

Prací v hutích zocelený muž se zúčastnil všech sedmadvaceti ročníků pražského maratonu. Nejrychleji 42,195 km zaběhl před 26 lety v čase 3:07,52 h. Kvůli zvyšujícímu věku je rok od roku logicky pomalejší. Letos vůbec poprvé, v 76 letech, nestihl doběhnout ve stanoveném čase. „Tělo bylo proti, ale hlava chtěla. Bylo mi jedno, že se nevejdu do limitu. Chtěl jsem to prostě dokončit,“ řekl nekompromisně.

Teď jen chůze, za týden zase běh

Jaký je recept na běžeckou vitalitu, i když táhne na osmdesát? Josef Kostka má trénink po nedělním výkonu nalajnovaný. „Po pondělním posilování mám v plánu každodenní minimálně půlhodinové procházky. Za týden se zase rozeběhnu. Budu běhat obden a za týden stihnu asi 50 kilometrů,“ popsal s tím, že 21. června ho čeká »brnkačka« – pětikilometrový Olympijský běh v Chomutově.

Vzdal jen jednou

Když kolem Josefa Kotky v neděli odpoledne na pražském Rohanském nábřeží projížděla sanitka, sběrný autobus a zametací vozy, zbývaly mu do cíle čtyři kilometry. Přestože ho drtila šílená únava, nasednout do busu a nechat se do cíle dovést rezolutně odmítl. „Jen jednou v životě jsem nedokončil maraton. To když mě předběhl kamarád, já se naštval a vzal za to. Jak jsem přidal, tak mi tehdy ale vypověděla službu kolena,“ vzpomíná.

Trénink okolo Orlího hnízda

Pan Kostka dělal v mládí box a posiloval. Běhat začal v šestnácti letech, ale na maraton si troufl až v pětatřiceti. V roce 1986 emigroval do Německa. „Do Berchtesgadenu, který je u známého Orlího hnízda. Je tam krásně a já tam mohl dál běhat. Stál jsem na startu maratonů v Salcburku, Mnichově, Frankfurtu či Turíně,“ popsal a líčil dál: „Jednou jsem jel i sedm hodin do Dortmundu a tam po vyčerpávající cestě zaběhl závod na 100 kilometrů za 9:23 h.“

Osobák atakuje přední místa

Osobní rekord Josefa Kostky je z roku 1983 z Otrokovic, kdy mu bylo 36 let. Tam zaběhl trať dlouhou 42,195 km v čase 2 hodiny, 44 minut a 18 vteřin. Jen pro porovnání. V Praze se letos dostalo pod tento čas jen 87 běžců z 5421 a například při prvním ročníku by byl s tímto časem devětatřicátý.

Víte, že...

Tréninky si připravuje sám. Není s nimi však úplně spokojený. „Potřeboval by radu, nejlépe od ultramaratonce a trenéra Miloše Škorpila, který ví, co a jak. To by mi pomohlo,“ svěřil Blesku své přání.