Obyvatelé z Prahy 1 dlouhodobě bojují s overturismem, nedostatečnou občanskou vybaveností i nedostatkem parkovacích míst. Jakákoli masová akce, která se koná na území Prahy 1, pak celou situaci ještě zhoršuje. Politické uskupení Rezidenti 1, které je nově ve vedení městské části, v rámci předvolebního klání svým voličům přislíbilo, že se zasadí o konání pouze jedné běžecké akce na území Prahy 1.

„Máme právo na důslednou kontrolu dodržování nastavených pravidel u kulturně-společenských a sportovních akcí na území Prahy 1 včetně dodržování hlukových limitů, nočního klidu a úklidu po akci. Na území Prahy 1 bohatě stačí jeden maraton sloužící k propagaci Prahy,“ stojí v programu. Na posledním jednání zastupitelstva se s podporou dvou hlasů z ODS podařilo závazek prosadit.

„Každý rok si my, co tady opravdu bydlíme, stěžujeme na to, že máme moc maratonů a obecně hlučných a omezujících akcí v historickém centru. Na Radě MČ Praha 1 se podařilo neschválit spoluúčast MČ Praha 1 včetně finanční spoluúčasti při pořádání Prague International Maraton - 1/2 maratonu RunCzech 2023, který se bude konat 1.dubna 2023,“ informovali Rezidenti 1.

Místní jsou přesyceni

I když by se mohlo zdát, že jde jen o dva dny v roce, přípravy celé akce, následný úklid a hlavně dlouhodobě přeplněné centrum, místní obtěžuje. „Začíná to nočním rozvážením kovových zábran. To se neobejde bez hluku. Během dne hluk z repráků, že nám skoro vypadnou okenní tabulky. Všude zátarasy, není snadné se pohybovat ani pěšky. Nepořádek, odpadky. Opět noční práce. Když zjistíme, že je maraton, snažíme se odjet na chatu nebo někam pryč, ale je třeba jet brzy ráno, jinak je to zavřené. Návrat se řídí podle ukončení uzavírky, dříve se domů nedostaneme. Jak jsem psal, jednou ročně se s tím smíříme, to je myslím dobrý kompromis,“ chválí změnu Michal, který bydlí přímo na Křížovnické ulici, kudy maraton vede.

Akce generuje peníze 

Samozřejmě nic není černobílé. Maraton je mezinárodní akce, která je televizí přenášena do celého světa a městu generuje i nemálo peněz. „Fakta tu hovoří jasně, část partnerů maratonů tvoří nadnárodní značky, zhruba polovinu účastníků zahraniční běžci, stále přibývá žen, přímý přenos může sledovat až 781 milionů diváků v 131 zemích světa. Podle výzkumů se pražský maraton podílí na generování až 693 milionů korun pro hlavní město, 243 milionů Kč pro veřejný rozpočet Prahy a třeba přinese aspoň na čas 336 pracovních míst.“ uvádí v tiskové zprávě organizátor běžeckých závodů Run Czech.

Ani všichni místní obyvatelé jsou proti. „Jsem domorodec, žiji v centru. Krátkodobé uzavirky, např. sportovní akce mi nevadí, naopak. Konají se v době, kdy není až tak velký provoz. Např. u půlmaratonu i maratonu je trasa postupně otevírána, když proběhnou poslední běžci. A pohyb pěšmo nikomu ještě nikomu neublížil,“ myslí si Zuzana.

Omezení

Každopádně 1. dubna a následně 7. května se budou muset jak obyvatelé Prahy 1, tak i okolních městských částí připravit na omezení, Kromě uzavřených ulic a zákazu parkování bývá také problém s dovážkami jídla nebo taxislužbou, kdy kurýři nemohou v restauracích jídlo vyzvednout, případně se dostat na určenou adresu.

„Opatření se bude týkat parkování i průjezdu komunikací na trase závodu, případně v jeho nejbližším okolí. Závod také ovlivní provoz MHD,“ sdělil k závodu konaném 1. dubna mluvčí magistrátu. Dopravu bude řídit státní a městská policie. Od 9:30 do 13 hodin budou postupně po trase závodu uzavírány ulice a křižovatky. Následné otevření uzavírek bude podle organizátorů v co nejkratším čase.

Video
Video se připravuje ...

Highway to Hrad, spanilá jízda (9. března 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
22 fotografií