Okolí smíchovského Anděla by asi málokdo označil za přívětivé místo, ideální k pobytu na čerstvém vzduchu. Jedním z dlouhodobých problémů, se kterým se Praha 5 potýká, je právě čistota a bezpečí v okolí nejrušnější pražské křižovatky. Velký podíl na tom, jak to na Andělu vypadá, nese také velmi početná přítomnost narkomanů a lidí bez domova, kteří zde věčně postávají či posedávají pod vlivem nejrůznějších návykových látek. Nad tím, jak různé podivné existence z Anděla dostat, si láme hlavu velká spousta lidí, s velmi zajímavým nápadem ale nyní přišel tamější radní pro veřejný prostor a životní prostředí Milan Vrkoč (SEN 21).

Do boje s narkomany chce povolat nejznámější skladatele vážné hudby, nikoliv však osobně. Podle Vrkoče by z místa mohla nezvané hosty vystrnadit právě vážná hudba, která by zde neustále hrála ve smyčce. „Pokud někdo uslyší stejnou smyčku po dvacáté, mohlo by ho to od místa odradit,“ tvrdí radní Vrkoč. Předchází tomu ale ještě několik dalších opatření.

„Takřka ihned po svém zvolení jsem začal pracovat na tom, jakým způsobem zlepšit úklid pěší zóny Anděl. Naší úklidové firmě jsme zajistili odpovídající vybavení a naplánovali jsme čištění horkou párou, které je ale potřeba provést v brzkých ranních hodinách a mráz to prozatím nedovoluje,“ vysvětluje Milan Vrkoč. Čistota pěší zóny je podle něj základ, bez kterého se situace nezlepší. Dalším krokem, který by měl ke zlepšení celkové situace vést, je veřejné osvětlení. Silnější nasvícení pěší zóny by mělo vést k většímu pocitu bezpečí všech kolemjdoucích.

Stejná písnička dokola

Podle Milana Vrkoče městská část velmi úzce spolupracuje se zástupci přilehlých obchodních domů a domlouvají se na společném postupu. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba s tím něco dělat. Tak jsme se sešli a dávali dohromady nějaké nápady, jedním z nich byl i ten s vážnou hudbou,“ popisuje Vrkoč. Hudba by měla hrát především před vstupem do prodejny Albert a byla by v režii majitele tohoto objektu. „Byla by to smyčka vážné hudby, která by se opakovala a dá se předpokládat, že lidem, kteří zde postávají dlouhé hodiny, by to příliš nevyhovovalo,“ vysvětlil Blesku radní Vrkoč. Celá věc ještě bude předmětem několika jednání. Ale vzhledem k tomu, že nápad od počátku všechny strany schvalují, lze předpokládat, že se v dohledné době vážná hudba Andělem skutečně rozezní.

Názory místních jsou trochu rozpačité, nicméně vítají, že se situace řeší. „Myslím, že někteří jsou tak mimo, že to nebudou ani vnímat. Aby to pak neotravovalo spíš nás ostatní. Ale je dobře, že se to řeší. Budu rád, když se tady s tím něco stane, občas se tady člověk opravdu bojí,“ řekl Blesku Zdeněk (56), který na Andělu podle svých slov přestupuje téměř denně. V podobném smyslu se vyjádřilo i několik dalších cestujících, které Blesk oslovil. Jeden z nich také podotkl, že by to mohlo vyřešit situaci přímo na Andělu, ale zase zhoršit o několik metrů dál.

Nejen narkomany, ale i holuby?

Milan Vrkoč má v rukávu ale ještě jeden projekt, který by mohl k čistotě pěší zóny přispět. Kromě narkomanů by chtěl v okolí Anděla také zredukovat počet holubů. Jak sám říká, chce toho docílit tím co nejvíce možným humánním způsobem. „Funguje to tak, že se vytipuje, kde dané hejno holubů hnízdí. V našem případě je to střecha bývalé synagogy, dnešního archivu židovského muzea. Z jejich hnízd se potom odebere určitý počet vajíček a nahradí se umělými. Holubi to nepoznají a přirozeně se tak reguluje jejich přírůstek,“ říká Milan Vrkoč.

Stejný projekt už nějakou dobu běží také na Mariánském náměstí na Praze 1, kde se počet holubů podařilo výrazně snížit, stejný postup zvažuje podle Vrkoče také Praha 6 a Praha 3. Projekt už má zelenou od archivu židovského muzea a v současné chvíli probíhá ve spolupráci s odborníky výzkum, jehož cílem je zjistit, kolik hejn holubů v okolí Anděla hnízdí. Podle vrkoče by se tak dal jejich počet snížit o polovinu až dvě třetiny.

Fotogalerie
9 fotografií