Počty nemocných se srdečním selháním, které se postupně vyvine například u pacientů se srdcem poškozeným prodělaným infarktem, se neustále zvyšují. Infarktů je ročně v ČR asi 15 000, srdeční selhání lékaři diagnostikují každý rok asi u 60 000 nemocných.

Rozdíl mezi pravou a levou stranou

Při levostranné nedostatečnosti se hromadí krev v plicích, nadbytečná tekutina proniká do plicních sklípků a vzniká plicní otok. Nemocný začne pociťovat dušnost, nejprve při větší námaze, později i při běžných činnostech, přičemž v pokročilém stadiu selhávání již i v klidu,“ popsal jejich potíže vedoucí Oddělení srdečního selhání Kliniky kardiologie IKEM Vojtěch Melenovský. Typická je pro ně noční dušnost, která je nutí se posadit.

Selhání pravé strany srdce se projevuje nejprve bezdůvodným nárůstem tělesné hmotnosti a poté otoky dolních končetin, které začínají v oblasti kotníků. „Městnání krve v orgánech břišní dutiny je zdrojem čerstvých zažívacích potíží a tlakových bolestí v pravém podžebří,“ doplnil.

20 let záslužné práce

„Po implantaci systému a zlepšení stavu oběhových parametrů za hospitalizace nebo za ambulantního sledování je pacient zařazen na čekací listinu k transplantaci srdce,“ vysvětlil Jan Pirk, emeritní přednosta Kardiocentra IKEM, který před deseti lety program dlouhodobých srdečních podpor zakládal. Odborníci z IKEM se na vývoji miniaturních srdečních pump také podílejí.

Náklady na léčbu jednoho takového pacienta se podle doby hospitalizace na umělé plicní ventilaci po implantaci srdeční pumpy podle ředitele IKEM Michala Stiborka pohybují od pěti do osmi milionů korun. Vůbec první mechanickou srdeční podporu lékaři v IKEM pacientovi voperovali 3. dubna 2003.

Video
Video se připravuje ...

Pražský IKEM poprvé použil metodu převozu bijícího srdce k transplantaci pro převoz orgánu ze Slovenska do ČR, kde se díky tomu podařilo zachránit život pětileté holčičce. (2. února 2022) IKEM

Fotogalerie
28 fotografií