„Promýšlíme rekonstrukci Petřínské rozhledny a určitě povedeme veřejnou debatu o tom, jestli zachovat současný vzhled, a nebo zda jí dát ten původní, kdy na vrcholu byla svatováclavská koruna, která byla ve 20. století odstraněna a nahrazena (televizním) vysílačem,“ řekl Pospíšil.

Koruna na vrcholu rozhledny symbolizovala českou státnost a království. Pokud by se město rozhodlo ji vrátit, tak přestože se ta původní nedochovala, nebude podle Pospíšila problém s vytvořením přesné kopie. Kromě fotografií by mělo mít město k dispozici také technickou dokumentaci. Město společně se svou firmou Prague City Tourism (PCT), která má rozhlednu na starosti, plánují rekonstrukci interiérů. O rozsahu oprav se nyní jedná.

Vyjádřit se bude moci veřejnost

Do rozhodování, zda se koruna vrátí, by se podle Pospíšila měla zapojit i veřejnost. „Není to nutnost, ale ne každý Pražan si je vědom, že původně (rozhledna) vypadala jinak. Koruna jí dávala zcela jinou vizualitu. Není to nutnost, ale je to úvaha, kterou chci podrobit veřejné debatě,“ řekl Pospíšil.

Kopie Eiffelovky

Petřínská rozhledna byla postavená jakožto zmenšená kopie pařížské Eiffelovy věže při Jubilejní výstavě roku 1891. Stavěla se pět měsíců. Rozhledna na pražském vrchu je vysoká 58,7 metru a na její vrchol vede 299 schodů.

Video
Video se připravuje ...

Takhle se Praha probouzí do prvního letního dne! 

Fotogalerie
56 fotografií