Parkování na Praze 4 je velké téma. Zatímco obyvatelé Nuslí, respektive ulice Horní, se s městskou částí soudí, že bez veřejné diskuze vzniklo z chodníku parkoviště, v jiné části Prahy 4 by další parkovací místa uvítali. Už koncem března se tak dočkají obyvatelé Spořilova, sídliště Krč a sídliště Novodvorská.

Nová parkovací místa

„Podařilo se zrealizovat plán na nová parkovací místa v ulici Sládkovičova v kritickém úseku na Krčském sídlišti, kolaudační prohlídka se zde uskuteční 28. března 2023. Hotová jsou navíc také parkovací místa v ulici Svojšovická na Spořilově,“ vyjmenovává Radní pro dopravu Jaroslav Míth (ODS).

Další parkovací místa pak vzniknou v  Jílovské ulici, kde radnice podobně jako v Horní ulici změnila režim parkování. V ulici Ružinovská zase radnice nechala zpevnit povrch betonovou zatravňovací dlažbou, čímž vznikne dalších 34 parkovacích míst.

 „Proměnou projde také ulice Severní I., kde aktuálně chybí jakékoli parkování pro rezidenty, a proto zde městská část nechá vybudovat zpevněné plochy, díky kterým by zde mělo vzniknout přibližně 20 parkovacích míst. Věci na první pohled jednoduché, velmi často narazí na nějaké vedení pod zemí, jinde na normy, šířky a podobně. Všechno pak trvá mnohem déle a občané si už myslí, že jsme na ně zapomněli. Jsem rád, že se daří i přes tyto překážky věci dotahovat podobně jako ve Sládkovičově a Svojšovické,“ dodal radní Míth.

Montované parkovací domy se zelenými střechami

V budoucnu by parkování především na sídlištích mohly řešit i montované parkovací domy. Výhodou je především cena za jedno parkovací místo a také rychlost stavby. Jedná se většinou o betonový monolit zapuštěný na pilotech, který se dá postavit přímo mezi paneláky. Pokud to sítě dovolí, lze ho i zapustit a fasáda se pak většinou nechá porůst zelení, takže stavba nenarušuje okolí a auta zmizí z ulic.

Konstrukce nehyzdí okolí a je většinou porostlá popínavými rostlinami. Zelené střechy jsou v těchto případech dnes už samozřejmostí – a dům tak eliminuje tepelný ostrov tvořený běžným parkovištěm,“ vysvětluje Míth.

Podle mluvčího Prahy 4 Jiřího Bigase zatím Praha 4 uvažuje o výstavbě ve dvou lokalitách. „Nejsme ani zdaleka v přípravách konkrétních projektů, prozatím vytipováváme jednotlivá místa. Rozhodně budeme jednotlivé záměry také diskutovat s občany, abychom jim vyšli vstříc.“

Video
Video se připravuje ...

Máte strach z parkování? Moderní auta parkují samy. Vyzkoušeli jsme to! Ondřej Lilling

Fotogalerie
25 fotografií