Už je to rok, co v Holešovicích, konkrétně v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše, otevřela Armáda spásy ordinaci pro pacienty s omezeným přístupem ke zdravotní péči. Jedná se o osoby bez domova, sociálně vyloučené menšiny, osamělé seniory a klienty azylových domů. 

Do ordinace Armády spásy se tak nemusejí bát přijít ani lidé bez dokladů nebo zdravotního pojištění, navíc ji často využívají i cizinci. „Pokud přijde cizinec bez dokladů, není možné doložit, jestli v danou chvíli mají v nějaké zemi platné zdravotní pojištění. Pak musíme veškeré ošetření uhradit z vlastních zdrojů,“ říká Andrea Pekárková, lékařka z pražské ordinace. 

Čeští pacienti jsou sociálními pracovníky nabádáni, aby měli u sebe kartičku zdravotní pojišťovny a byli přihlášeni na úřadu práce, díky tomu pak ordinaci může jednotlivé úkony uhradit zdravotní pojišťovna. Ale ani u Čechů se to vždy nedaří, proto ordinace pro chudé bojuje s financemi všemi dostupnými prostředky. Koncem roku totiž skončil projekt ministerstva zdravotnictví, který fungování podobných ordinací financoval z evropských grantů, nyní se řeší, co bude dál.

„Ministerstvo zdravotnictví již nyní ví, že jsou ordinace pro chudé potřeba, proto je chce dále podporovat, k čemuž probíhají různá jednání. Naše ordinace chtějí především zajistit dostupnost zdravotní péče pro lidi bez domova, kteří mají oproti běžné populaci často zhoršený zdravotní stav,“ říká Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Zatím pomáhá Ošetřenka

S financováním tak může pomoct i veřejnost, a to pomocí projektu Ošetřenka, která funguje trochu podobně jako Nocleženka. „Základní poukaz je v hodnotě 250 korun a my doufáme, že se nám tak díky pomoci veřejnosti podaří část peněz na zajištění zdravotní péče pro lidi bez domova a ze sociálně vyloučených menšin najít,“ vysvětluje ředitel.

Jedna poukázka podle lékařky Armády spásy Andrey Pekárkové stačí na základní vyšetření nebo ošetření ran. „Díky jedné Ošetřence můžeme pacienta vyšetřit a vystavit mu lékařský posudek, zdravotní průkaz, vypsat posudek do domova pro seniory a další služby. Můžeme mu ošetřit rány, ať již akutní, či chronické. Můžeme také uhradit doplatek za léky, udělat základní gynekologické poradenství či provést těhotenský test nebo screening pohlavně přenosných chorob rychlotestem,“ vyjmenovává lékařka.

Nečekané těhotenství

Nutno říct, že ordinace lidem z ulice kolikrát zachraňují životy nebo dokonce pomohou přivést na svět život nový. To se stalo v případě jedné z pacientek (41), která do ordinace přišla s urologickými problémy. Zároveň si stěžovala na nevolnost, točení hlavy a otoky nohou. Lékařka pacientku prohlédla, a protože měla žena i zvětšené břicho, lékařka provedla těhotenský test, který vyšel pozitivně.

Žena s partnerem žili do té doby venku, prostřednictvím ordinace však byli odkázáni na sociální pracovníky Armády spásy z Prevence bezdomovectví. Díky tomu, že partner pracuje, se budoucí rodině podařilo zajistit sociální byt 2+1, do kterého se oba nastěhovali hned po ukončení hospitalizace ženy. Aktuálně byt vybavují zejména z darů, ze služby ReShare pak sehnali starší kočárek a dětské oblečení. „Oba partnery tato situace velmi stmelila a kvůli dítěti se snaží dát si život do pořádku. S podporou sociálních pracovníků Prevence bezdomovectví se jim to snad podaří,“ uzavírá mluvčí Armády spásy Tereza Melišová.

Fotogalerie
19 fotografií