Pražští záchranáři Míša a Karel se 17. prosince vpodvečer právě vraceli ze zásahu na základnu. Už se těšili, až budou doma, pro Míšu to byl totiž vůbec první ostrý výjezd poté, co u záchranky absolvovala adaptační proces. Tehdy ještě netušila, co všechno se semele. Sanitka zastavila na Novodvorské ulici v Praze na semaforech, když tu na okénko zaklepal kolemjdoucí s tím, že opodál leží zraněná žena, která potřebuje jejich pomoc. Neváhali, sanitku otočili a vzápětí byli na místě. Nejprve si mysleli, že nejspíš jen někdo uklouzl na namrzlém chodníku, situace ale byla mnohem horší. 

Na první pohled bylo patrné, že je žena v bezvědomí, na svetru byly vidět stopy krve ze dvou ran v oblasti hrudníku a břicha. Svědci nás upozornili, že ji někdo pobodal. Začali jsme pacientce poskytovat péči a požádali dispečink o vyslání lékařské posádky a přivolání policie, nebylo jisté, zda na místě útočník stále není,“ popsala první okamžiky na místě Michaela. 

Záchranáři se hned dali do usilovné práce. Nejprve se snažili zastavit krvácení, pro doplnění tekutin a podání léků pak zajistili tzv. instraoseální vstup – navrtali ženě holenní kost. Jenže přišla další komplikace, ženě se totiž zastavilo srdce. „Záchranáři proto zahájili resuscitaci nepřímou srdeční masáží. Ta byla úspěšná a srdeční funkci se podařilo obnovit. Poté podali záchranáři infuzí pacientce léky pro zpomalení krvácení a pro udržení krevního tlaku,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Mezitím k posádce přiběhli svědci, kteří ji upozornili na další zraněnou ženu opodál s tím, že ji napadl tentýž útočník! „Nejistota, kdy se potřebujete věnovat pacientce, ale zároveň hlídáte, aby někdo nenapadl vaši kolegyni, vás nebo další lidi, byla na tomto případu pravděpodobně nejsložitější,“ popsal záchranář Karel, který byl na místě jako vedoucí výjezdové skupiny.

Druhá žena naštěstí nebyla v tak vážném stavu, a tak se jí do příjezdu další posádky zatím věnovali kolemjdoucí, kteří jí podle instrukcí poskytli první pomoc. „Po příjezdu lékařské posádky přemístili záchranáři první zraněnou ženu do sanitního vozu, kde provedli tzv. torakatomii, tedy úkon, při kterém se skalpelem vytvoří otvor do dutiny hrudní, aby krev proudící z ran netlačila na srdce, ale drénem odtékala z těla,“ uvedla Poštová. Shodou okolností právě tento úkon trénoval záchranář Karel dva měsíce předtím v rámci nácviku na patologii, a byl tak dokonale připraven. 

80minutová přímá masáž srdce

46letou ženu ve vážném stavu pak sanitka převezla do motolské nemocnice, kde už na ni čekal specializovaný tým. Ženu tam napojili na mimotělní oběh a poraněné srdce jí operovali. Museli jí rozříznout hrudník a provést přímou srdeční masáž. Srdce jí kardiochirurg ručně stlačoval zhruba 80 minut, tedy asi 6400krát! 

„I přes protrahovanou resuscitační péči se pacientka po vysazení sedativních léků probrala do plného vědomí bez jakéhokoli neurologického deficitu. Nyní rehabilituje a prognóza návratu domů je určitě dobrá. Je to obrovský úspěch celého týmu, ať už členů Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, kteří velmi rychle zajistili první ošetření a předali nám velmi podrobné informace před svým příjezdem, tak všech kolegů lékařů, sester i sanitářů, kteří se na péči o pacientku podíleli,“ uvedla lékařka Vlasta Vlasáková z Kliniky anesteziologie a resuscitační medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Jak upozornila Poštová, byl zásah nesmírně náročný - nejen kvůli špatnému počasí a kvůli tomu, že se útočník stále mohl pohybovat na místě, ale také proto, že záchranáři neměli žádný čas se na zásah připravit a naplánovat si postup. „Jsem hrdý na své kolegy, kteří si dokázali poradit ve velmi náročné situaci a vedle odvahy projevili i mimořádnou profesionalitu, odborné a organizační schopnosti,“ uvedl Petr Kolouch, ředitel pražské záchranky.

Útočník už nikomu dalšímu naštěstí neublížil, policisté ho našli o pár ulic dál. Pokusil se zaútočit i na ně, a tak ho postřelili. I přes veškerou snahu záchranářů muž nakonec zraněním podlehl. 

Fotogalerie
81 fotografií