Navzdory všem neshodám a osobním sporům spojili pražští zastupitelé síly, aby podpořili dobrou věc. Po dvouleté covidové pauze se na Staroměstském náměstí v pátek, den před Štědrým dnem, opět rozlévala tradiční vánoční rybí polévka. Zástupci různých politických stran rozdali více než 3 000 porcí mezi lid. Kromě primátora Zdeňka Hřiba oblékl kuchařský rondon také Patrik Nacher (ANO), Zdeněk Zajíček (ODS), Jan Chabr (TOP 09) nebo starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). Piráty krom Hřiba reprezentoval ještě někdejší starosta Prahy 5 Daniel Mazur a exmístostarostka Prahy 10 Jana Komrsková.
První polévky se začaly rozdávat v jedenáct hodin a zpočátku kolem stánku vznikla mírná tlačenice, postupně se ale dav seřadil do několika zástupů a vše probíhalo plynule. Někdo si pro polévku přišel za svým oblíbeným politikem, jiní zase zamířili tam, kde byla nejmenší fronta.
Dostalo se i na turisty
Každý kdo polévku ochutnal, si ji velmi pochvaloval, a to včetně zahraničních turistů, pro které to byla jejich první zkušenost s tradiční položkou z českého vánočního menu. Poprvé polévku ochutnala například čtveřice studentů z Velké Británie, kteří se ke stánku nachomýtli úplnou náhodou.
„Vůbec jsme netušili, že se tady něco takového děje, procházeli jsme vánoční trhy a pak jsme si všimli, že se tady rozdává polévka. Ryby moc nemusím, ale tahle polévka je skvělá, každému z nás chutnala a já bych si klidně i přidal. Že ji rozdává pražský primátor, jsme už vůbec netušili, nečekal bych, že ho tu potkáme,“ řekl Blesku jeden z nich.
Naopak Pavel (84) o akci věděl velmi dobře. Ten kromě polévky přišel také proto, aby mohl prohodit pár slov s primátorem: „Chtěl jsem panu Hřibovi poradit, aby si příště na krk vzal ten primátorský řetěz, protože když tady cizincům vysvětluji, že to je pan primátor, tak mi nerozumí a neví, o co jde. Chtěl jsem taky pozdravit pana Nachera, já jsem ho totiž kdysi učil na vysoké škole, už tenkrát jsem mu vymyslel slogan: Nacher je machr,“ řekl Blesku s úsměvem na tváři.
Sám Patrik Nacher podle vlastních slov velkým příznivcem rybí polévky není, dnes si ale dal říct a nelitoval. „Polévka je perfektní, já obecně moc rybí polévky nejím, ale tahle mi chutná. Když navíc vezmu v úvahu, že pan kuchař musel udělat něco kolem 3 000 porcí, je to opravdu vynikající,“ řekl Blesku Nacher. „Tahle tradice je, myslím, důležitá. Je to o tom, že by ve vánočním čase nikdo neměl být o hladu nebo sám,“ řekl ČTK Hřib.
Nejvíce lákal primátor a lídr ANO
Na dotaz, zda pozoruje, za kým chodí pro polévku nejvíce lidí a zda s ostatními podvědomě nesoutěží o to, kdo jich rozdá nejvíce, odpovídá s úsměvem: „Myslím, že od toho to tady není, ty fronty jsou všude stejné, ale samozřejmě největší jsme měli tady my s panem primátorem,” uvedl na odlehčenou.
„Myslím si, že to k Vánocům patří, nemá cenu dělat politiku úplně každou minutu, každý den v týdnu, tady máme stát vedle sebe, bavit se s lidmi, rozdávat dobrou náladu, dělat si ze sebe navzájem legraci a zapomenout na chvilku na ty půtky,“ dodala jednička ANO v pražských komunálních volbách.
Magistrátní polévka
Podle mluvčí společnosti Taiko, která vánoční trhy pořádá, se na výrobu polévky spotřebuje 260 kilogramů kaprů. „Tradiční rybí polévku vaří tým kuchařů společnosti Taiko již několik let podle originálního receptu. Kromě kaprů, kteří letos opět pochází z jižních Čech, do ní zpracují 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů smetany. Celkem 1 500 kilogramů surovin. Nechybí koňak a karamel pro zvýraznění chuti, ani osmažené krutony na másle,“ uvádí v tiskové zprávě Hana Tietze.
Rybí polévka: vánoční klasika krok za krokem