Pražští zastupitelé od čtvrtečních zhruba 9:30 pokračují v ustavujícím jednání. Kontroverzním bodem, který je na programu jako první, je volba nového primátora. Tím by se dle dohody Spolu a ANO měl stát lídr Spolu Bohuslav Svoboda. Volba radních by ale podle téže dohody měla být z programu vyřazena. Magistrát si u ministerstva vnitra vyžádal stanovisko, které by vyjasnilo, jestli to je vůbec možné. 

To uvedlo, že ano. Dosavadní primátor a jeho náměstci se při zvolení nového primátora stanou řadovými členy rady. Nový primátor nebude členem rady, ale bude disponovat jeho pravomocemi s výjimkou hlasování na schůzích rady. „Zvolením nového primátora dochází k zániku výkonu pravomoci dosavadním primátorem i jeho náměstky. Pokud nedojde ke zvolení nové rady hlavního města Prahy jako celku, všech 11 členů, pak dosavadní rada v původním složení nadále vykonává své pravomoci,“ píše se ve vyjádření ministerstva. „Nový primátor by tedy především svolával schůze rady a podepisoval zápis z její schůze,“ píše se v materiálu.

Kolem volby primátora probíhá od rána sáhodlouhá diskuse, rozhodnuto ještě není. „Pokud bude Svoboda zvolen, bude jediným člověkem, který bude moci vystupovat za město jako statutární orgán bez náměstka,“ argumentoval šéf Prahy Sobě Jan Čižinský. Končící primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se následně pokusil zlomit zastupitele výčtem úspěchů dosluhující koalice.

Pirátský zastupitel David Bodeček následně navrhl na primátorku Hanu Kordovou Marvanovou. „Podívejte se na výsledky voleb tak, jak rozhodli voliči. Proto si dovoluji navrhnout Hanu Marvanovou na primátorku,“ narážel na to, že získala nejvíce preferenčních hlasů. Jeho návrh vyvolal odezvu v podobě potlesku některých členů. „Myslím, že paní doktorka je kompetentní osoba,“ odmítl spekulace o tom, že by šlo o humor. Marvanová se nicméně nechala vzápětí slyšet, že kandidaturu na primátorku nepřijímá. 

Piráti volbu chtějí napadnout u soudu

Pirát Viktor Mahrik se následně nechal sylšet, že pokud bude Svoboda zvolen primátorem, napadnou volbu u soudu. „Dle mého je tento návrh velmi sporný. V zákoně o hl. m. Prahy je několikrát psáno, že primátor je člen rady, tady vzniká konstrukce, že primátor členem rady nebude.“ Případnou volbu označil za právní paskvil. „Pro tento chaos hlasovat nebudu.“ 

Do Pirátů se následně pustila Alexandra Udženija (ODS). „Že vám není hanba! Vám Pirátům nic není svaté, nic nectíte. Nemáte elementární úctu k někomu, kdo je starší. Ani jeden z vás,“ narážela na to, že pirátský zastupitel Jaroslav Beránek požádal s ohledem na zdraví Bohuslava Svobody o jeho lékařskou zprávu. Zastupitelé také hojně kritizují Svobodovu mlčenlivost, který během diskuse dosud nepromluvil, hájí ho většinou právě Udženija.

Svoboda vystoupil se svým projevem až kolem půl páté poté, co oficiálně přijal návrh na to, aby se stal pražským primátorem. Zmínil celkem tři hlavní věci, o něž se hodlá zasadit. „Zaprvé je to problém energetický, který na nás dopadá kvůli vývoji trhu s energetikou,“ uvedl ve své řeči. „V souladu s tím, jak postupuje stát a vláda, musíme přijmout všechny kroky pro to, abychom rizika krize minimalizovali,“ nechal se slyšet.

Jako druhou věc zmínil dopravu. „Víme, že doprava v Praze prakticky stojí. Musím konstatovat, že i MHD začíná mít naprosto zásadní problémy, včetně problémů metra, které není schopné ty nahromaděné zástupy absorbovat v jedné dávce vozů a tvoří se fronty,“ řekl s tím, že prioritou je stavět metro a okruh budovat současně. 

Promluvil také o školství. „Systém, že se můžete přihlásit jen na dvě školy, je zvláštně limitující. Je to nedůstojné a školy jsou postaveny pod tlak, který může a velmi pravděpodobně zhoršuje jejich kvalitu,“ uvedl s tím, že řešením podle něj není zamezit přístup do škol lidem, kteří nejsou přímo z Prahy. „Musíme najít jiné řešení, které mj. spočívá v tom, že budeme hledat prostory, kde se ta výuka dá dělat,“ uvedl. 

Projednají i rozpočet

Koalice Spolu původně vyjednávala o koalici s Piráty a STAN, avšak jednání v minulém týdnu neúspěšně skončila. Spolu následně začalo hledat podporu sestavení dočasné menšinové rady. Podporu nabídlo hnutí ANO, avšak ke shodě zatím nedošlo. Jediné, na čem se strany dohodly, je shoda na volbě Svobody primátorem, na podpoře a volbě menšinové rady však zatím nikoliv. Spolu a ANO mají v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 zastupitelů.

Zastupitelé ve čtvrtek projednají také návrh rozpočtu na rok 2023. Podle něj by Praha mohla hospodařit s příjmy 99,65 miliardy Kč a výdaji 104,88 miliardy. Oproti letošku mají být vyšší příjmy i výdaje, které ovlivní růst cen energií či mezd. Příjmy ovlivní inflace. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají mimo jiné peníze od státu. Na investice je vyčleněno asi 20,2 miliardy korun, kam ale peníze půjdou, rozhodne až nové vedení města.

Fotogalerie
77 fotografií