Aleš Benda zemřel náhle ve věku 47 let v sobotu 10. prosince. „Nezdolný záchranář, laskavý školitel, ale hlavně skvělý člověk,“ napsala Městská část Praha 22 na sociální síti. Z velké ztráty je smutno i na pražské záchrance. Ta na svém facebookovém profilu vyvěsila smuteční prapor. „O víkendu náhle zemřel náš bývalý kolega Aleš Benda, který u nás sloužil téměř 30 let. Mimořádně zkušený záchranář, skvělý parťák a člověk,“ sdílela záchranná služba na sociální síti. 

Že byl Benda nejen skvělým člověkem, potvrdil jeho kolega a zároveň i přítel Fanda. „Aleš byl parťák, ale hlavně kamarád, na kterého byl ve všem spoleh. Kdykoliv člověk něco potřeboval, stačilo říct nebo zvednout telefon a Aleš pomohl," svěřil se kolega. Jako záchranář si Benda dokázal poradit i v těch nejtěžších situacích, vždy zachoval chladnou hlavu, byl trpělivý a vlídný k pacientům. Na pražské záchrance pracoval Benda zároveň i jako školitel nových zaměstnanců a sloužil i na letecké záchranné službě. „Zkušeností mohl předávat neskutečně moc a spoustu jsem se toho od něj naučil. Myslím, že řada z nás dodnes těží z toho, co jsme od Aleše odkoukali," uvedl kolega Fanda. 

Rubenda, jak ho lidé přezdívali, byl muž mnoha funkcí. V letech 2006 – 2014 byl ještě pod svým původním jménem Aleš Rubek zastupitelem za ODS. Do roku 2014 působil i jako radní pro zdravotnictví a sociální věci. Ve funkci radního Benda organizoval setkání lékařů. Snažil se o to, aby lékaři v Praze 22 měli ty nejlepší podmínky a mohli se soustředit na své pacienty. Zasadil se o instalaci veřejného defibrilátoru na radnici městské části, v roce 2013 dal popud ke vzniku prvního adresáře místních lékařských ordinací, sociálních služeb či škol.

Benda byl skvělý školitel, učil základy první pomoci po celé České republice. Jeho práce dávala smysl, i velmi složité a odborné znalosti dokázal předat s nadšením a porozuměním. „Několik let po sobě jsme se měli možnost setkávat s jeho neodolatelným způsobem výuky v oblasti zdravotnictví v projektu Zdraví, který se skládal vždy z deseti seminářů a probíhal v prostorách Uhříněveského muzea,“ uvedla městská část na svém webu. Patnáct let působil Benda také jako ředitel Ústavu metodiky první pomoci.

Aleš Benda byl nejen skvělým záchranářem, radním či ředitelem, byl také manželem a tátou pěti dětí. Ti nyní prožívají nejtěžší chvíle jejich života. Už s jednou tragédií se rodina musela vypořádat. Bendovi zemřela žena na rakovinu kůže, když jeho dceři bylo teprve osm let. S nelehkým osudem se musel vypořádat sám se dvěmi dětmi. Světlo do jejich životů přinesla až nová přítelkyně Aleše, tu děti braly jako svou druhou mámu a společně vytvořili novou velkou rodinu. Aleš se svou novou ženou měli další tři děti. 

Sbírka

Rodina si splnila sen a pořídila si dům, který rekontruovala. Vysněný dům se tak stal symbolem a novým domovem rodiny. Po smrti Bendy se však rodina potýká s  nedostatkem financí. Probíhá proto sbírka na hypotéku, aby rodina nepřišla o střechu nad hlavou a milovaný domov. 

„Náš táta byl ten nejlepší a nejhodnější člověk pod sluncem. Každému pomohl, a nejen pro svou rodinu a přátele byl ochotný udělat vše, co bylo v jeho silách. Miloval jízdu na motorce, stará auta a potápění. Byl to záchranář na pražské záchranné službě, kde sloužil téměř 30 let. Zachránil tisíce životů. Ale jemu samotnému už bohužel nebylo pomoci,“ napsala o svém tátovi dcera Natálie. 

Pozůstalou rodinu podpořilo mnoho lidí, mezi nimi nechyběl ani kolega Fanda, který ke sbírce vyzval na sociální síti dojemným vzkazem. „Aleš by byl první, kdo by se do organizování pomoci někomu ze svých kolegů pustil. My teď pomůžeme jeho blízkým a trochu mu oplatíme všechno dobré, co nejen pro nás udělal. Díky všem, kteří se ke mně přidají," sdílel kolega Fanda. 

Fotogalerie
4 fotografie