Zvon #9801 připomíná osud zvonů, které za druhé světové války odvezli nacisté z protektorátu Čechy a Morava do Německa a přetavili je na zbraně.

K uctění královny jsme se rozhodli dnes (v pátek, pozn. red.). Byla to významná panovnice, která spoluurčovala dění ve druhé polovině 20. století a v prvních dvou desetiletích toho současného,“ řekl předseda stolice Sanctus Castulus Ondřej Boháč.

Na počest zesnulé královny Alžběty II. také v noci na pátek svítila Petřínská rozhledna v britských barvách. Město také řeší případné vystavení kondolenční knihy nebo zřízení pietního místa, sdělil už ve čtvrtek ČTK a Českému rozhlasu mluvčí magistrátu Vít Hofman

„V tomto případě je zatím na podobná rozhodnutí příliš brzy. Budeme však postupovat striktně dle protokolu a případně také v součinnosti s vládou České republiky,“ uvedl mluvčí.

Zvon, umístěný na pontonu u čapadla na Smetanově nábřeží, byl vyroben v rakouském zvonařství Grassmayr. Do Prahy dorazil minulý týden ve středu a v neděli byl představen veřejnosti. V budoucnu se přestěhuje do plánovaného parku na Rohanském ostrově, odkud byly zvony za války odváženy.

Video
Video se připravuje ...

Dětství a dospívání Alžběty II. před nástupem na trůn Videohub

Fotogalerie
43 fotografií