Asi to známe všichni, člověk z vymrzlé ulice vstoupí do vyhřátého obchodního centra a má pocit, jestli se vedení nezbláznilo, proč vytápí budovu na tak vysokou teplotu, když tam lidé chodí v kabátech a je jim pak akorát horko. V době, kdy ze všech stran slyšíme, že máme energiemi šetřit, se tento rozdíl může zdát o to markantnější. Existuje i norma, která má však pouze doporučující charakter, nelze ji tedy vymáhat. Ta říká, že ideální teplota v prodejních místnostech je 20 stupňů, na chodbách a třeba toaletách je to 15 stupňů.

Některé obchodní domy teplotu stáhly, vánoční osvětlení ale většinou funguje stejně jako v předešlých letech. „Přešli jsme na úspornější teplotní režim, teplotu uvnitř nákupního centra jsme snížili z 20 na 18 stupňů, což nám může přinést úsporu na energiích až 20 %,“ sdělila Blesku marketingová manažerka Galerie Harfa Martina Tlustá.

„Vánoční osvětlení v Galerii Harfa je součástí celoročně instalovaného úsporného LED osvětlení, kdy se v průběhu roku postupně zapojují jeho požadované části. Jeho spotřeba je zanedbatelná s ohledem na spotřebu energií jinými systémy. Vánoce jsou časem radosti a jsme přesvědčeni, že si lidé zaslouží v těchto těžkých časech trochu potěšení a slavnostní nálady. V tuto chvíli jsme již přistoupili ke zkrácení časů osvětlení a světelná loga na budově zhasínáme ihned po ukončení provozu nákupního centra,“ dodala Tlustá.

Teplotu stáhli i v OC Stromovka. „Dříve jsme vytápěli na standardních 20 stupňů, na podzim jsme ale po dohodě s nájemci teplotu stáhli na 18 stupňů. Prodejní jednotky si navíc mohou teplotu částečně regulovat samy. Například si mohou nastavit nižší teploty během určitých hodin,“ říká manažerka centra Martina Eke Šteklová. Co se týče vánoční výzdoby, mají ve Stromovce podobný přístup jako na Harfě. Moderní LED osvětlení spotřebuje minimum energie, letos navíc ve vybrané dny pořádá obchodní centrum i vánoční trhy.

Trojice nákupních center Černý Most, Chodov a Zličín, které mají stejného majitele, dlouhodobě pracují na začlenění zelené energie. „Naše budovy jsou již několik let držiteli certifikace zelených budov Breeam, která potvrzuje velmi šetrný provoz, odpovědnou správu budovy, využití inovativních technologií V budovách je dlouhodobě využívána energie z obnovitelných zdrojů. Jsou zde instalována čidla pro monitoring a řízení energetické náročnosti budovy. Systém ovládá cirkulaci vzduchu a osvětlení tím nejefektivnějším způsobem, vždy v závislosti na aktuálním počasí, intenzitě venkovního světla nebo zaplněnosti centra,“ popisuje provozní ředitel  zmiňovaných obchodních center Martin Makovec.

Někteří ale nejsou tak sdílní. Například obchodní centrum Letňany tuto informaci považuje za interní. „Bohužel na vámi položené otázky nemohu odpovědět, jedná se o interní informace, které si majitel centra nepřeje komunikovat veřejně,“sdělila marketingová manažerka obchodního centra Letňany Michaela Šoková.

Fotogalerie
5 fotografií