Program nazvaný Společně v knihovně vznikl ve spolupráci neziskové organizace Nová škola, která se zabývá vzděláním jak znevýhodněných dětí, tak asistentů a pedagogů společně s pražskou městskou knihovnou. V současné době hned na šesti pobočkách napříc Prahou probíhají odpolední doučování, které zajišťují dobrovolníci z řad vysokoškolských, ale i středoškolských studentů.

„V současné době doučujeme na pobočkách v Holešovicích, Bohnicích, Opatově, Modřanech, Lužinách a na Rajské zahradě a připravujeme další místa, jako třeba Žižkov nebo Barrandov. Každý, kdo má zájem procvičit látku nebo pomoct s úkoly může přijít, není nutná žádná registrace a samozřejmě je doučování zdarma,“ vysvětluje  Michal Kryl, koordinátor projektu z organizace Nová škola.

Podle Kryla nejde jen o klasické doučování. „Snažíme se v dětech opět probudit tu dětskou zvědavost, kterou bohužel současné školy často úspěšně zabíjejí. Ale děláme s dětmi samozřejmě i domácí úkoly nebo se s nimi připravujeme na přijímací zkoušky na střední školy,“

Hlavním pilířem celého programu jsou dobrovolníci, zvlášť proto, že je celý zdarma. „Náš program bez dobrovolníků samozřejmě nejde dělat. Jsou většinou ze středních nebo vysokých škol. Ale máme i paní, která je na mateřské dovolené, nebo seniory. Dobrovolnictví je otevřeno všem. Nemusí to být superhrdinové, naopak. Musí být jen otevření tomu to s dětmi zkusit,“ říká koordinátor.

A co na to sami dobrovolníci? „Mám velkou radost, když vidím, že i za relativně krátký čas se nám daří dělat pokroky a vidím, že dítě danou látku chápe lépe. Myslím, že i důležitou roli hraje právě prostředí knihovny, které přeci jen nutí děti, aby se zklidnily. Navíc je tu přístupný internet a samozřejmě spousta knih. To vše nám moc pomáhá,“ vysvětluje dobrovolnice Kristýna.

Dětem sem ale chodí pomáhat i cizinka Svitlana. „Pomáhat dětem je pro mě jednoznačně jedna z nejsmysluplnějších dobrovolnických aktivit. Navíc jsem cizinka, nikoho tu neznám a takhle se dostanu mezi lidi a navíc si procvičím i český jazyk. Spoustu slov, které se běžně nepoužívají, jsem se naučila právě tady,“ pochvaluje si.

Koordinátor projektu Michal Kryl by rád v budoucnu službu nejen rozšířil do dalších pražských poboček, ale také za hranice hlavního města. „Pokud by některá pobočka s námi chtěla spolupracovat, nebo by se někdo rozhodl zařadit se mezi naše dobrovolníky, budeme moc rádi,“ uzavírá.

Video
Video se připravuje ...

Prázdniny v roce 2023. Kdy čekají právě vaše děti? Videohub

Fotogalerie
6 fotografií