Zabavit malé děti, když venku fouká, prší a teploty padají k nule, je noční můra všech rodičů. Jasně, některé děti jsou klidné a vydrží si hrát doma, spousta ale vyžaduje alespoň nějakou aktivitu, což se dá při trochu slušném počasí a dobrém oblečení zařídit například dětským hřištěm, v období, kdy se venku žení všichni čerti, pak už zbývají aktivity vnitřní v podobě různých heren atp.

Právě s tímto problémem se snaží rodičům pomoct v největším areálu na plážové sporty v pražském Ládví. Ve spolupráci s radnicí Prahy 8 a příspěvkovou organizací Osmička pro rodinu se písková hřiště během dvou dní v týdnu promění v obří kryté pískoviště, kde místo sítí a míčů vládnou kyblíky, bábovky a lopatky.

„Je to tradiční akce, takže se těší velkému zájmu. Pískoviště je k dispozici vždy v úterý a ve čtvrtek v dopoledních hodinách mezi půl 10 a půl 12 a zdarma. Rodiče si tady mohou vyzkoušet všemožné aktivity, převážně ty sportovní," říká Petra Šmídová, koordinátorka akcí Beachklubu Ládví.

Výhodou je právě i to, že se kromě dětí zabaví i rodiče. „Pro děti jsou připravené překážkové dráhy, různé tunely atp, k dispozici je i trenér, které zájemce může naučit základní nácviky beachvolejbalu,“ vysvětluje Šmídová. Zapojit se tedy mohou malí i velcí. A protože je vstup zdarma, kryté pískoviště tak využívají i mateřské školy z okolí.

Spokojení jsou i rodiče. „Je výhoda, že je to kryté pískoviště a děti tu tak bezstarosti mohou běhat bosé. To venku nemůžou, nikdy nevíte, co se v písku „schovává“. Mám i radost, že zdejší písek na rozdíl od toho venkovního nijak nebarví oblečení, takže hned všechno nezničíme,“ pochvaluje si maminka Renata, která sem vzala svoji 3letou dcerku  a ročního synka.

Je třeba však mít na paměti, že zde děti nenajdou žádné erární hračky, jako je tomu na venkovních pískovištích. To některé rodiče trochu rozladilo, navíc problém byl i s kočárkem. „Za mě naprosté zklamání, v podstatě je tam suchý písek jinak nic. Kdyby aspoň někdo napsal, donést vlastní hračky a nejezdit pro ty, co mají kočárek (s ním se tam nelze dostat). Sem už nepůjdeme,“ myslí si maminka Anna. Většina rodičů a hlavně dětí však možnost vyřádit se na krytém pískovišti vítá. „Je to příjemná alternativa k aktivitám, které s dětmi jinak v tomhle počasí dělám,“ uzavírá maminka 3letých dvojčat Patricie.

Video
Video se připravuje ...

Otužování dětí: Jak začít? Videohub

Fotogalerie
8 fotografií