Už v únoru roku 2020 nechal starosta Pavel Novotný nainstalovat k železničnímu přechodu kamery, jejichž záběry následně začal zveřejňovat. Lhostejnost lidí k výstražným světlům a dokonce i závorám je neuvěřitelná. Největší poprask způsobily tři „učitelky“, které v únoru 2020 přes přejezd hnaly 13 malých dětí a to přesně ve chvíli, kdy blikala červená, a závory byly stažené. Tehdy šlo o jakousi dětskou skupinu, kterou nezřizovala ani městská část ani pražský magistrát, Novotný nicméně seznal, že vlivem této situace začne videa zveřejňovat.

Starosta Novotný video tehdy zveřejnil ve svém pořadu na Mall.tv Extrémní starosta. Podle něj zafungovalo preventivně. „Od pondělí do středy jsme tu měli 30 případů, kdy někdo přebíhal přes zavřený přejezd. Ve čtvrtek se video zveřejnilo a v pátek už nepřebíhal nikdo. Lidé čekali nejen na zdvižení závor, ale i na konec zvukové signalizace,“ popsal tehdy Blesku.

Diplomy pro hříšníky

A ve zveřejňování záběrů z bezpečnostních kamer pokračuje i nadále. Těm, kteří pravidla nedoržují pak rozdává virtuální tituly stylem sobě vlastním, hříšníky tedy ani za mák nešetří. „Mezitím na přejezdu, aneb diplomy za říjen rozdány. Poděkování žákům ZŠ Řeporyje za vzorný říjen a předtím léto. Jste skvělí. Dospělé halt přejede vlak,“ napsal k videu Novotný. Chlapíka, co se přes přejezd vydal velmi rozvážným krokem i přesto, že svítila červená, označil Novotný za Rychlíka měsíce, Vemenem měsíce byl pak oceněn další z chodců, který chtěl přejít přejezd před právě vyjíždějícím vlakem ze stanice. Naštěstí si to rozmyslel, ale jeho počínání okomentoval čekající řidič slovy „Si děláš pr.el, ty idiote“, a byl proto označen Neurotikem měsíce.

Za zločin měsíce byla označena situace, kdy žena při červené přebíhá přejezd s malým dítětem. „Divokou kartu na Mistrovství ČR v debilitě udělujeme této ženě, která si navíc vysloužila Zvláštní cenu poroty Kráva měsíce,“ uvedl Novotný. A doplnil, že na ženu podala radnice trestní oznámení. „Na tu ženu jsme podali v zájmu toho nezletilce jako právnická osoba trestní oznámení,“ doplnil starosta.

Osvěta na prvním místě

Už před prázdninami uspořádal starosta pro místní děti osvětovou akci, aby viděly, co se může stát, když nebudou dodržovat předpisy. „Investovali jsme letos sto padesát tisíc korun do úspěšného odnaučení pěti set školáků z naší ZŠ, že na červenou se nechodí. Děti se musely koukat na mrtvoly jiných dětí, akce trvala tři dny, dnes už ale nikdo z nich na červenou nechodí,“ napsal Novotný. Podle něj jsou v současné době největším problémem „přespolní,“ kteří jezdí ro řeporyjského skateparku. „Místní všichni vědí, že natáčím a nikdo se na videu nechce objevit,“ uzavřel starosta.

Fotogalerie
25 fotografií